Een foto van het interieur van de kerk op solder.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Verscholen in het hart van de Amsterdamse binnenstad bevindt zich een klein wonder: Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Bezoekers gaan er op ontdekkingstocht in een zeldzaam goed bewaard grachtenhuis uit de 17e eeuw. Smalle gangen en trappen leiden naar historisch ingerichte woonvertrekken, keukens en bedstedes, om te eindigen in wat letterlijk het hoogtepunt is van het museum: een complete kerk op zolder.

Read More

Foto van het gebouw van EyE filmmuseum

Eye Filmmuseum

Eye Filmmuseum aan het Amsterdamse IJ beheert meer dan 55.000 films uit alle genres, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Iedere dag is het gebouw – met daarin vier filmzalen, tentoonstellingsruimten, een museumwinkel en een café/restaurant – vanaf tien uur open voor iedereen die in film- en filmcultuur is geïnteresseerd.

Read More

Een foto van de voorzijde van de synagoge met koepelvormig grijs dak. De voorzijde is versierd met gouden schilderingen en heeft een rode brede voordeur.

Synagoge van Enschede

De synagoge van Enschede is een monumentaal gebouw uit 1928. Zowel het exterieur als het interieur is ontworpen door de architect Karel de Bazel. De oosterse sfeer komt goed tot uitdrukking in de enorme koperen koepel die het pand siert. Prachtige glas-in-loodramen vertellen verhalen uit de Tenach, de joodse Bijbel. Mozaïeken in goud vullen deze verhalen aan.

Read More

Een foto van een van de tentoonstellingszalen met veel schilderijen aan de wand

Rijksmuseum Twenthe

Rijksmuseum Twenthe bestudeert, presenteert en stimuleert de menselijke verbeelding. Want het is de verbeelding waarmee we vorm en betekenis geven aan onze wereld.

Read More

Vanuit de lucht een foto van het gebouw waarin het museum is gevestigd en duidelijk de koepels zichtbaar zijn van waaruit de sterren bekeken kunnen worden.

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht

Op Sonnenborgh komt ver weg dichterbij. In de authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht ontrafelden wetenschappers vroeger de samenstelling van de zon en deden ze voor het eerst voorspellingen over het weer. Nu is Sonnenborgh een museum en ga je als bezoeker op onderzoek! Beklim de trappen van het observatorium en bewonder de sterrenhemel op een Sterrenkijkavond. Kom alles te weten over het bijzondere gebouw, de sterren en het weer in een tentoonstelling, rondleiding of lezing. Of ga mee op een virtuele reis door het heelal in het planetarium. Sonnenborgh is gebouwd op een monumentaal bastion uit de 16e eeuw. Het is een…

Read More

Aan een grote moestuin ligt een volledig gerenoveerde boerderij waarin het museum is gevestigd.

Fries Landbouwmuseum

Het Fries Landbouwmuseum is gevestigd in een prachtige Rijksmonumentale boerderij ten zuiden van Leeuwarden, op de grens van stad en platteland. In de museumboerderij maakt de bezoeker op een levendige manier kennis met tweeduizend jaar geschiedenis van de akkerbouw, de veeteelt, de zuivelindustrie, de landbouwmechanisatie, de cultuur en de boerderij als kathedraal van het landschap. Daarmee is het museum uniek in Nederland. De bijzondere en uitgebreide collectie landbouwgereedschappen, gebruiksvoorwerpen, foto’s en schilderijen worden in een moderne en frisse vormgeving tentoongesteld. De bezoeker beleeft de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer en voelt hoe de cultuur en geschiedenis van Friesland…

Read More

Een witte villa steekt af tegen de strak blauwe lucht. Bij de ingang staan aan beide zijde groene bomen. Het huis ligt aan een asfaltweg met een stoep erlangs.

Villa Mondriaan

Villa Mondriaan is een museum over de jonge jaren van Piet Mondriaan. Mondriaan verwierf wereldfaam in Parijs en New York. Minder bekend is dat zijn schilderscarrière begon in Winterswijk, waar hij van zijn achtste tot zijn twintigste jaar woonde. Hier ontdekte Piet Mondriaan zijn passie voor tekenen en schilderen en werkte hij aan de ontwikkeling van het talent dat hem zou doen uitgroeien tot één van de belangrijkste vernieuwers van de schilderkunst. De jaren waarin zijn kunstenaarschap werd gevormd, bracht Piet Mondriaan door in de Villa aan de Zonnebrink 4. Na een grondige verbouwing is sinds 2013 in deze villa…

Read More

Een bureau met een oude bakelieten telefoon en boeken. Het bureau is schaars verlicht door een enkele bureaulamp

Museum Bescherming Bevolking – Commandopost Rijswijk

Het museum bescherming bevolking in Rijswijk is een volledig intacte commandobunker van de Bescherming Bevolking. De commandopost bood plaats aan circa 70 mannen en vrouwen die gedurende 4 weken in de bunker verbleven wanneer er een dreiging zou zijn in de periode van de koude oorlog. De commandopost is vrijwel operationeel ingericht met oude typemachines, telefoons van bakeliet, telexapparaten, oude uniformen etc. Teven is er een klein maar compleet museum waar de taken van de BB worden uitgebeeld door middel van diorama’s. Ook bevinden zich nog sporen uit de tweede wereldoorlog op het bunkercomplex wat op hetzelfde terrein in gevestigd….

Read More

Op de foto staat een heel oude rode brandweerauto met grote slangen aan de zijkant van de wagen. De wagen staat voor een zwarte achtergrond waar in witte letters de naam en contact gegevens van het museum staan.

Brandweer- Stormrampmuseum Borculo

Het museum is in het bezit van veel brandweermateriaal dat in vroegere dagen behoorde tot de uitrusting van menig brandweerkorps. In Borculo, het stadje gelegen in de Achterhoek, vindt u één van de twee grootste brandweermusea in Nederland. Het museum herbergt een unieke verzameling. Hierdoor krijgt u een zeer goed beeld van de brandbestrijding vanaf het allereerste begin tot aan het eind van de jaren zeventig. Te bezichtigen zijn o.a: leren emmers, stortzakken, emmerspuiten, een pomp gebouwd op een kruiwagen, verschillende handbediende pompen welke werden getrokken door manschappen, een fraaie stoomspuit en diverse pompen aangedreven door benzine- of dieselmotoren. Kleine…

Read More

Een zandkleurig stenen gebouw van 2 verdiepingen gelegen aan het water. Het pand heeft een grijs dakpannen waarin rode pannen het woord Kaashandel in is te lezen

it Tsiispakhûs

Een monumentaal kaaspakhuis daterend uit 1905,in gebruik geweest als kaaspakhuis en thans museum waarin de geschiedenis van de boter- en kaasbereiding wordt getoond, de opkomst van de vele melkfabrieken in Friesland wordt verteld en getoond, de positie van de boerin en het verlies van haar taak op de boerderij wordt belicht.

Read More

Ga naar de inhoud