Museum Bescherming Bevolking – Commandopost Rijswijk

Een bureau met een oude bakelieten telefoon en boeken. Het bureau is schaars verlicht door een enkele bureaulamp

Het museum bescherming bevolking in Rijswijk is een volledig intacte commandobunker van de Bescherming Bevolking. De commandopost bood plaats aan circa 70 mannen en vrouwen die gedurende 4 weken in de bunker verbleven wanneer er een dreiging zou zijn in de periode van de koude oorlog. De commandopost is vrijwel operationeel ingericht met oude typemachines, telefoons van bakeliet, telexapparaten, oude uniformen etc. Teven is er een klein maar compleet museum waar de taken van de BB worden uitgebeeld door middel van diorama's. Ook bevinden zich nog sporen uit de tweede wereldoorlog op het bunkercomplex wat op hetzelfde terrein in gevestigd. De commandopost maakt deel uit van dit complex

Locatie:van Vredenburchweg 176
Routebeschijving
Website:https://www.museumbeschermingbevolking.nl/commandoposten/commandopost-rijswijk/
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Aangepaste rondleiding
  • Aanraken toegestaan
  • Demonstraties
  • Geleidehonden toegestaan
  • Hulp of begeleiding mogelijk
  • Invalideparkeerplaats
  • Rondleidingen op maat
  • Speciale rondleidingen

Hoe toegankelijk is dit museum?

Om de commandopost te betreden moet men een korte trap af (12 treden) Onder begeleiding van een van onze medewerkers mogen mensen met een visuele beperking diverse voorwerpen aanraken, betasten en voelen.

 

De ervaring van een bezoeker

Ik ben 10 dagen geleden in de Commandopost Rijswijk geweest, die valt onder het Museum Bescherming Bevolking. Een Duitse bunker uit de tweede wereldoorlog en daaraan grenst de bunker van de B.B. die, als er een kernoorlog zou zijn uitgebroken begin zestiger jaren, gediend zou hebben als centraal punt van waaruit hulp geboden zou zijn aan de bevolking. Dus daar zou de burgemeester, hoofd politie, wethouder enz. hebben verbleven.

Erg interessant, op aanvraag mag er veel worden aangeraakt, mijn begeleider en ik, waren de enige bezoekers die door de locatiemanager werden rondgeleid, dus alle aandacht. Voor rolstoelers is deze rondleiding niet geschikt. Je moet nl. trappen af om in de bunkers te komen. Ook het terrein is voor rolstoelers niet goed toegankelijk.

Wat mij betreft is het een aanrader. Je wordt er vriendelijk ontvangen. De entreeprijs is €7,50, de begeleider mag gratis mee.

– Anita Gonzalez –

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud