GEZOCHT: blinde en slechtziende testpersonen voor het Van Abbemuseum

Een knal roze houten huisje met wit dak, vormt de entree naar het restaurantEcht iets voor u, kunstwerk voor het gebouw van het Van Abbemuseum. Foto: fackeldeyfinds.com.

Het Van Abbemuseum begon in 2014 met het Special Guests programma om het museum toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking door middel van maandelijkse gratis tastrondleidingen. In de tussentijd zijn we de toegankelijke museumervaring blijven doorontwikkelen en zijn we nu aangekomen bij een volgende stap in dit proces op weg naar een inclusief museum.

TIK-TIK app en multi zintuigelijke tentoonstelling
Op dit moment zijn we de laatste hand aan het leggen aan een indoor navigatie systeem voor blinde bezoekers. Hiermee wordt het in de toekomst mogelijk dat individuele blinde bezoekers zelfstandig het museum kunnen bezoeken en op ieder gewenst moment de weg kunnen vinden in het gebouw en toegang krijgen tot de kunstwerken in de tentoonstelling. Deze app is ontwikkeld in samenwerking met de blinde ontwerper Simon Dogger. Omdat we het belangrijk vinden dat de kunst niet alleen via audio descriptie maar ook via de tast toegankelijk is, hebben we voelbare objecten, relïefs, maquettes, geuren en geluiden toegevoegd in de tentoonstelling om de multi-zintuigelijke ervaring compleet te maken. Hiervoor hebben we op dit moment een proefopstelling gemaakt in de huidige tentoonstelling The Making of Modern Art bij zo’n 15 kunstwerken op de begane grond van het museum.

Graag zouden we met jullie testen hoe jullie deze vertalingen van deze kunstwerken ervaren en wat we eventueel nog zouden kunnen verbeteren. We willen graag van jullie leren, zodat we deze informatie kunnen meenemen in de voorbereiding van de nieuwe collectiepresentatie die in september volgend jaar zal openen. Daarnaast willen we graag de functionaliteit van de app testen zodat we die kunnen finetunen.

We zijn voor deze fase in totaal op zoek naar 16 proefpersonen die beschikbaar zijn op een dagdeel op één van de volgende maandagen: 28 september, 5 oktober, 2 en 9 november In het museum zal er een begeleider voor je klaarstaan en we ontvangen je graag met koffie, thee en een smakelijke lunch. Ook zullen we je reiskosten vergoeden. Begeleiders en proefpersonen dragen tijdens het proces een mondkapje, zodat we samen de coronaregels kunnen blijven hanteren. 

Per dagdeel zullen twee proefpersonen worden ingedeeld: in de ochtend van 10.00 tot 13.00 uur of in de middag van 12.00 tot 15.00 uur. Het duo dat tegelijk start gaat om en om een andere test doen: een van hen gaat de objecten testen en de andere persoon test de app. Na een pauze wisselen we. 

Lijkt het je leuk om mee te werken en mee te denken aan de toekomst van een toegankelijk Van Abbemuseum? Meld je dan aan door een mailtje te sturen naar Simone Giebelen simonegiebelen@outlook.com of door haar te bellen via 06 1473 6185. Vermeld bij je aanmelding je mailadres en telefoonnummer en welke dagen en dagdelen je eventueel zou kunnen. Mocht je een vaste begeleider mee willen nemen is dat ook mogelijk, geef dat dan aan. Daarnaast zouden graag willen weten in welke mate je eventueel nog een restvisus hebt. Voor deze test is het namelijk belangrijk dat in de samenstelling van de testgroep een groot deel van de testpersonen volledig blind is. 

Mochten er meer mensen zich hebben aangemeld, zullen we een selectie moeten maten. Op basis van de aanmeldingen maken we een planning en laten we je weten of je bent ingedeeld en wanneer. Voor vragen kun je ook bij Simone terecht.