Beeld in Geluid | Kunst om te horen

Nederland is een rijk land als het gaat over kunst en cultuur. We hebben een grote schat aan kunst die tentoongesteld wordt in de openbare ruimte. In het park, op boulevards, op straat. Kunst die 24 uur per dag, 7 dagen per week gratis bezocht kan worden. Kunst waar mensen gewoon langs lopen, vaak zonder er écht naar te kijken.

Maar áls je dan kijkt, kan het je verwonderen, verbazen, ergeren of misschien wel ontroeren. Kijken naar beelden maakt wat bij mensen los, of je de boodschap achter het beeld nu kent of niet. En het leuke van deze vrij toegankelijke kunst, je mag er ook gewoon aan zitten!

Wij helpen je kunst écht te beleven!

een button met de tekst: Waar je ons kan vinden, en daarbij het beeldmerk van BiG
een button met de tekst: Boek nu een BiG tour, en daarbij het beeldmerk van BiG
een button met de tekst: Word jij een BiGfan? en daarbij het beeldmerk van BiG
een button met de tekst: Het geheim achter, en daarbij het beeldmerk van BiG

Kunst beleven door je oren

Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn, dat is waar wij aan werken. Met het project Beeld in Geluid zorgen we voor een objectieve beschrijving van kunstwerken in de openbare ruimte. Door middel van een audiofragment worden de ogen van de beschouwer langs het beeld geleidt. We praten niet over of het mooi is of niet, of waar het beeld over gaat. We vertellen wat er te zien is zodat daar vervolgens een eigen perspectief aan gekoppeld kan worden. Wij laten je beter kijken naar het beeld en het kunstwerk écht beleven.

Tijdens een interview met Hilly Appel voor het audiomagazine ‘In en uit het Museum’ vertelt Elvera meer over het project. Beluister het interview met Elvera hier.

In en uit het museum is een special van audiotijdschrift Cultuur, Trends en Mode. Info: redactie@voorstekamer.nl

Beeld in Geluid is er voor iedereen

Beeld in Geluid is in de basis opgezet om mensen met een visuele beperking een extra handvat te geven om een duidelijk beeld te vormen van een kunstwerk in de openbare ruimte. Op die manier zijn zij niet meer afhankelijk van iemand anders om dat te vertellen. Beeld in Geluid is dus eigenlijk een ondersteuning bij het beleven van de kunst, die vaak nog aangevuld wordt met het aanraken van het beeld en de restbeelden die iemand misschien nog wel kan zien. Door zelf een eerste indruk te creëren van het beeld, is het nog leuker om er vervolgens over in gesprek te gaan!

Maar niet alleen voor mensen met een visuele beperking is Beeld in Geluid interessant. Ook mensen die wel kunnen zien laten we graag écht kijken naar kunst. Beleven, dat is het doel.

Door het beluisteren van de beeldbeschrijving zul je dingen zien die je anders niet waren opgevallen. Details die je anders niet had ontdekt, of een standpunt wat je nog niet had aangenomen. Wij laten je kunst beleven!

Schrijf je gratis in en blijf op de hoogte!

  We doen het niet alleen

  Het project Beeld in Geluid wordt mede mogelijk gemaakt door:

  Logo gemeente Den Haag
  Een groen met blauwe letter R met twee slierten er doorheen in dezelfde kleur. Daarachter in Donkerblauwe letters de tekst Gemeente Rotterdam
  Logo SPEM Maassluis

  In de verschillende steden werken we nauw samen met de volgende organisaties:

  Logo scribit.pro
  Logo stroom Den Haag
  Logo Voorall, voor hagenaars met een beperking

  Meer informatie over deze organisaties kan je vinden op de partner pagina of luister naar de beschrijving door op de afbeelding te klikken.
  Alle illustraties van Beeld in Geluid zijn gemaakt door @JikkeKuiper

  een button met de tekst: Help jij BiG groeien? en daarbij het beeldmerk van BiG

  Jij kan ook helpen!

  Er is heel veel kunst in de openbare ruimten in Nederland. En die willen we natuurlijk het liefste allemaal verrijken met een BiG-beschrijving. Ook jij kan daarbij helpen! Gaaf toch?

  Meld je aan als BiG-beschrijver
  en maak ook jouw omgeving leuker met BiG!

  Skip to content