Welkom bij Stichting Oren en Ogen tekort

Maak kennis met ons complete team

Als vrijwilligers zetten we ons met hart en ziel in voor de stichting, dat doen we niet alleen met het bestuur, maar met een groeiend team van enthousiastelingen. We stellen ze graag allemaal aan je voor

Een bewerkte foto van Gera waarbij haar gebarende handen dubbel zijn weergegeven, deels foto echt en deels als een soort van getekende versie. Door de zwart achtergrond springt zij eruit.
Gera Vonk – Huisjes De gids gebarentaal
In een zonnig groen bos staat Joan klaar met haar geleidenstok om jullie mee op pad te nemen.
Joan Titarsolej De zintuiglijke gids
Een vrolijke lachende vrouw met blonde haren en sprankelende bruine ogen
Kirsten de Ven – Smit De gids gebarentaal
Carla zit zijlings op een stenen muurtje voor een bosrijke achtergrond
Carla van Sluisdam De inspiratiezoeker
Met een brede glimlach staat Kachiri voor een schilderij. Haar donkerbruine lange haar zit in een staart en op haar neus staat een rode bril. deze past mooi bij haar rode shirt onder grijzen colbair
Kachiri van Zwam De kunstliefhebber
Een glimlachende kalen man met bril met donker montuur in een donker grijze colbert met eveneens donkergrijze blouse
Raimond Kuckelkorn De creatieveling
Een breed glimlachende vrouw met halflang donker krullend haar. Ze draagt een donkerblauw en wit hemdje en houdt haar hoofd een schuin
Mirjam Koornneef De sportieveling
Een vrouw met schouderlang haar kijkt recht in de camera en glimlacht haar tanden bloot. Ze draagt grote zilverkleurige ringen in haar oren.
Elvera van Leeuwen De regelaar

Maar hoe is dit allemaal ontstaan?

Je moet groot denken om een stip op de horizon te durven zetten waar je langere tijd voor nodig hebt om naar toe te werken. Zo’n stip werd eind 2018 bedacht in de vorm van een volledige zelf opgezet inclusief mulitzintuigelijk museum. Dat dat nog een ver-van-ons-bed-show was, snapten we ook wel, want Nederland komt pas net om de hoek kijken als het gaat om inclusiviteit en toegankelijkheid. Toch hebben we die stip gezet en vervolgens bedacht hoe we met kleine projecten steeds een stapje dichter bij die stip kunnen komen.

Vanuit haar eigen bedrijf Mikxs is Elvera van Leeuwen al een paar jaar bezig met de toegankelijkheid van de collecties van musea. Zij adviseert musea, traint museumgidsen en geeft workshops om mensen te laten ervaren hoe het is om kunst te ontdekken zonder te kijken. Mirjam Koornneef ontmoette haar tijdens een informele bijeenkomst bij Stichting Beter Zien Anders Kijken in Rotterdam. Voor haar opleiding aan de Willem de Koning Academie heeft zij hier een project gedaan met slechtzienden, waarbij gedichten werden gemaakt in de stad maar ook op Texel. De gedeelde passie voor de doelgroep en de wens om kunst en cultuur ook voor hen interessant te maken, bloeide op en groeide uit tot het idee om samen te werken aan die stip op de horizon, een multizintuiglijk museum.

Klein beginnen leek de dames een goed plan en zo ontstond het idee om te starten met toegankelijke stadswandelingen. Een goede gids is dan wel gewenst en zo kwam Raimond Kuckelkorn in beeld; onderwijzer aan de Jozef Mavo in Vlaardingen, kunstenaar en groot liefhebber van de verhalen van de stad Rotterdam. Samen met hem ontstonden de eerste wandelingen en groeiden de idee├źn voor andere activiteiten, advisering en het opzetten van een buddyprogramma.

In mei 2019 is de samenwerking bekroond met het ondertekenen van de statuten van Stichting Oren en Ogen tekort. Bij alles wat we bedenken, organiseren en plannen staan de zintuigen voorop. “Kunst en Cultuur moet je kunnen beleven met al je zintuigen.” En als je een van die zintuigen mist, dan prikkelen wij de andere zintuigen. Wij willen graag dat je oren en ogen tekort komt tijdens onze activiteiten. Het zijn ultieme belevenissen die voor iedereen leuk zijn. We werken er hard aan om de stichting uit te laten uitgroeien, tot een organisatie waar mensen graag mee in zee gaan omdat ze ervaren dat wij het niet alleen doen voor de mensen, maar ook met de mensen. Wij hopen uiteraard dat Oren en Ogen tekort al snel een begrip wordt. Aan ons zal het niet liggen.

Welkom dus bij Stichting Oren en Ogen tekort, wij hopen je nog vaak te mogen verwelkomen op deze site, bij een van onze activiteiten of tijdens een leuk gesprek!

Tot snel!

Elvera, Mirjam en Raimond

Lettertype formaat aanpassen
Contrast