Hoe is dit allemaal ontstaan?

Verschillende uitgestoken handen komen samen in het midden van de foto waar ze op elkaar zijn gelegd om een samenwerking te symboliseren.

Je moet groot denken om een stip op de horizon te durven zetten waar je langere tijd voor nodig hebt om naar toe te werken. Zo’n stip werd eind 2018 bedacht in de vorm van een volledige zelf opgezet inclusief mulitzintuigelijk museum. Dat dat nog een ver-van-ons-bed-show was, snapten we ook wel, want Nederland komt pas net om de hoek kijken als het gaat om inclusiviteit en toegankelijkheid. Toch hebben we die stip gezet en vervolgens bedacht hoe we met kleine projecten steeds een stapje dichter bij die stip kunnen komen.

Vanuit haar eigen bedrijf Mikxs is Elvera van Leeuwen al een paar jaar bezig met de toegankelijkheid van de collecties van musea. Zij adviseert musea, traint museumgidsen en geeft workshops om mensen te laten ervaren hoe het is om kunst te ontdekken zonder te kijken. Mirjam Koornneef ontmoette haar tijdens een informele bijeenkomst bij Stichting Beter Zien Anders Kijken in Rotterdam. Voor haar opleiding aan de Willem de Koning Academie heeft zij hier een project gedaan met slechtzienden, waarbij gedichten werden gemaakt in de stad maar ook op Texel. De gedeelde passie voor de doelgroep en de wens om kunst en cultuur ook voor hen interessant te maken, bloeide op en groeide uit tot het idee om samen te werken aan die stip op de horizon, een multizintuiglijk museum.

Klein beginnen leek de dames een goed plan en zo ontstond het idee om te starten met toegankelijke stadswandelingen. Een goede gids is dan wel gewenst en zo kwam Raimond Kuckelkorn in beeld; onderwijzer aan de Jozef Mavo in Vlaardingen, kunstenaar en groot liefhebber van de verhalen van de stad Rotterdam. Samen met hem ontstonden de eerste wandelingen en groeiden de ideeën voor andere activiteiten, advisering en het opzetten van een buddyprogramma.

In mei 2019 is de samenwerking bekroond met het ondertekenen van de statuten van Stichting Oren en Ogen tekort. Bij alles wat we bedenken, organiseren en plannen staan de zintuigen voorop. “Kunst en Cultuur moet je kunnen beleven met al je zintuigen.” En als je een van die zintuigen mist, dan prikkelen wij de andere zintuigen. Wij willen graag dat je oren en ogen tekort komt tijdens onze activiteiten. Het zijn ultieme belevenissen die voor iedereen leuk zijn. We werken er hard aan om de stichting uit te laten uitgroeien, tot een organisatie waar mensen graag mee in zee gaan omdat ze ervaren dat wij het niet alleen doen voor de mensen, maar ook met de mensen. Wij hopen uiteraard dat Oren en Ogen tekort al snel een begrip wordt. Aan ons zal het niet liggen.

Welkom dus bij Stichting Oren en Ogen tekort, wij hopen je nog vaak te mogen verwelkomen op deze site, bij een van onze activiteiten of tijdens een leuk gesprek!

Tot snel!

Elvera, Mirjam en Raimond