Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Een foto van een van de tentoonstellingszalen van Kamp Amersfoort met grote video portretten

Nationaal Monument Kamp Amersfoort houdt de herinnering in stand van het leed dat ca. 47.000 gevangenen in het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Op de historische plek is in 2021 een ondergronds museum gerealiseerd. De museale presentatie vertelt door middel van een vaste expositie en wisseltentoonstellingen het verhaal van Kamp Amersfoort, waar een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies heerste. Aan de hand van audio en objecten maken de bezoekers in de vaste tentoonstelling kennis met tien biografieën van gevangenen en bewakers. Van oorsprong was Kamp Amersfoort een kazerneterrein van het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941 werden er door de nazi’s verschillende groepen opgesloten, zoals verzetsstrijders, ontduikers van de Arbeitseinsatz, communisten, gijzelaars, (vermeende) criminelen zoals zwarthandelaren, slachtoffers van razzia’s, ca. 2.500 Joden, 271 Amerikaanse staatsburgers, 123 Jehovah’s getuigen en 100 Sovjet-krijgsgevangenen. 359 gevangenen tekenden onder dwang een contract als SS-Frontarbeiter en belandden zo aan het Oostfront. Leden van twee beroepsgroepen werden wegens collectief verzet opgesloten, ca. 400 politiemannen en ca. 300 artsen. Naar schatting driekwart van de gevangenen werd naar andere kampen doorgevoerd voor dwangarbeid, waarvan velen nooit zijn teruggekeerd. De actuele wissententoonstelling 'Gedwongen’ gaat over de Arbeitseinsatz, de verplichte tewerkstelling van Nederlandse jonge mannen in de Duitse industrie tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de 100 (video-)interviews vertellen oud-gevangene over hun ervaringen in Kamp Amersfoort. De verhalen van deze ooggetuigen geven een indrukwekkende inkijk in het kampleven en maken het verleden voor de bezoekers tastbaar. Ze zijn ook voor blinde mensen toegankelijk, omdat het vooral om het verhaal gaat dat de oud-gevangenen vertellen. De audioguide is ingesproken door Jeroen Kijk in de Vegte, wiens opa in Kamp Amersfoort gevangen zat.

Locatie:Loes van Overeemlaan 19, 3832 RZ Leusden
Routebeschijving
Website:http://www.kampamersfoort.nl
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Audiotour
  • Geleidehonden toegestaan
  • Gratis toegang begeleider
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Rolstoelen te leen
  • Rolstoelvriendelijk
  • Tactiele plattegrond

Hoe toegankelijk is dit museum?

Dankzij de audioguide is het museum van Nationaal Monument Kamp Amersfoort ook voor slechtzienden en blinden een bezoek waard. Hiervoor raden wij begeleiding aan. Begeleiders van mensen met een beperking mogen het museum gratis bezoeken.

Op de binnenplaats is een maquette van Kamp Amersfoort, die betast mag worden.

Het museum, het museumcafé en een gedeelte van het buitengebied zijn toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Het ondergrondse museum is bereikbaar via een lift. Er zijn twee duwstoelen te leen.

In het museumcafé en in het museum zijn er mindervalidetoiletten aanwezig.

Geleidehonden zijn toegestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud