Van Abbemuseum

Een knal roze houten huisje met wit dak, vormt de entree naar het restaurantEcht iets voor u, kunstwerk voor het gebouw van het Van Abbemuseum. Foto: fackeldeyfinds.com.

Museum voor hedendaagse kunst. Het museum heeft een uitgebreide internationale collectie van ruim 2700 kunstwerken, waaronder sleutelwerken van Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling.

Locatie:Bilderdijklaan 10 5611 NH Eindhoven Eindhoven
Routebeschijving
Website:http://vanabbemuseum.nl/
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Aangepaste rondleiding
  • Aanraken toegestaan
  • Audiotour
  • Braille
  • Geleidehonden toegestaan
  • Rolstoelvriendelijk
  • Pictomuseumkaart

Hoe toegankelijk is dit museum?

Special Guests

Special Guests: het programma waarin de bezoeker centraal staat. Het Van Abbemuseum is toegankelijk voor iedereen die nieuwsgierig is. Of je nu blind of slechtziend bent, doof of slechthorend. Zelf als je aan je bed gekluisterd bent komt het museum naar jou toe. Onbeperkt Van Abbe.

Het ervaren van het museum en de kunstwerken met alle zintuigen is niet alleen een meerwaarde voor deze doelgroepen met speciale behoeften, maar levert ook een bijzondere bijdrage aan de museumbeleving van iedere bezoeker. Het Van Abbemuseum is namelijk voor iedereen die nieuwsgierig is!

Special Guests rondleiding in gebarentaal

Iedere 1e zondag van de maand om 14.00 uur geeft onze dove rondleider Jascha Blume een gratis rondleiding in gebarentaal door één van de tentoonstellingen in het museum. Jascha is zelf ook beeldend kunstenaar en doof.
Op aanvraag kan deze rondleiding in Nederlandse Gebarentaal (NGT), vloeiend American Sign Language (ASL) en International Sign (IS), ook op andere momenten geboekt worden via reserveringen@vanabbemuseum.nl

Rondleiding is gratis, maar reserveren is gewenst.

Special Guests rondleiding voor blinden en slechtzienden

Iedere 2e zondag van de maand om 14.00 uur is er een gratis interactieve rondleiding voor blinden en slechtzienden. Kunstwerken kunnen daarbij worden aangeraakt en door middel van geuren, muziek, literatuur en smaak komen de kunstwerken tot leven. Iedere maand is er een nieuwe rondleiding door een ander deel van het museum.
Op aanvraag kan deze rondleiding ook op andere momenten geboekt worden viareserveringen@vanabbemuseum.nl

Rondleiding is gratis, maar reserveren is gewenst. Reserveer nu voor de komende rondleidingen:

Luisterroute in gebarentaal

Nieuwsgierig naar de verhalen van het Van Abbemuseum? Dove en slechthorende bezoekers kunnen bij de informatiebalie een iPad lenen met de luisterroute in gebarentaal. Theatermaker Lucas de Man neemt je mee kriskras door het museum. Met zijn persoonlijke verhaal geeft hij je in een uur een verrassende impressie van het Van Abbemuseum. De luisterroute is voor €2,50 te koop bij de kassa. Klik hier voor meer informatie.

Theaterrondleiding met gebarentolk

Ontdek met de hele familie de tentoonstelling Er was eens…De collectie nu in het museum met de interactieve theaterrondleiding. Iedere eerste zondag van de maand is deze avontuurlijke rondleiding ook toegankelijk voor families met dove of slechthorende gezinsleden doordat een gebarentolk onderdeel is van de voorstelling op zaal.

Kunst om aan te raken

De meeste kunstwerken mogen niet aangeraakt worden, bijvoorbeeld omdat ze te kwetsbaar of kostbaar zijn. Binnenkort kunnen bezoekers een aantal kunstwerken toch met de handen bekijken; er komen speciale voelreplica’s en kleine reproducties van schilderijen en sculpturen.

Braille en grootletterdruk

Om de informatie nog beter toegankelijk te maken, zal binnenkort de schriftelijke informatie ook beschikbaar zijn in braille en grootletterdruk. Bij de infobalie is een inkijkexemplaar beschikbaar van de kwartaalagenda Radically Yours in braille.

Kennis delen

De kennis en ervaring die het Van Abbemuseum opdoet met het Special Guests programma wil het museum niet voor zichzelf houden. Het museum gaat dit delen met collega instellingen en geïnteresseerden zodat steeds meer musea beter toegankelijk worden voor iedereen. Neem voor vragen contact op met Marleen Hartjes, coördinator Special Guests programma: m.hartjes@vanabbemuseum.nl.

Aan de buis gekluisterd

Als je niet naar het museum kunt komen doordat je bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt of niet mobiel bent, komt het museum naar jou toe. Met Aan de buis gekluisterd staat de rondleider naast je bed om je te rond te leiden in het museum en de tentoonstellingen, door middel van een live verbinding met de cameraman in het museum.

Van Abbe to go

In een ziekenhuis brengen patiënten en bezoekers veel tijd door met wachten in de verschillende verblijfsruimtes. Tijd genoeg om met Van Abbe to go via de smartphone een duik in de collectie nemen.

Onbeperkt Van Abbe

Special Guests bouwt voort op de ervaringen die het Van Abbemuseum heeft opgedaan met het Alzheimer programma Onvergetelijk Van Abbe. Binnen dit programma, opgezet in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en geïnspireerd op het Meet Me at MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York, biedt het museum mensen met Alzheimer en hun mantelzorgers de mogelijkheid in een veilige en inspirerende omgeving van kunst te genieten door middel van speciale rondleidingen en workshops.

De zienswijzen hebben het museum bezocht in 2019.

Hier kun je het belevingsverslag van het Van Abbemuseum vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud