Het Depot

In een witte open kast staan, liggen en hangen verschillende zilveren keukenspullen zoals lepels, kannen, schalen en pannen.

In een oud universiteitsgebouw, midden in het arboretum van de Universiteit van Wageningen ligt Beeldengalerij Het Depot. In deze galerij staan allerlei torsen en fragmenten. Stichting Het Depot biedt beeldhouwers een steuntje in de rug zodat ze zich verder kunnen ontplooien en biedt bezoekers, ook mensen met een (visuele) beperking, de kans om met nieuwe beeldhouwkunst in aanraking te komen.

Locatie:Arboretumlaan 4, 6703 BD Wageningen
Routebeschijving
Website:http://www.hetdepot.nl
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Aangepaste rondleiding
  • Geleidehonden toegestaan
  • Gratis toegang begeleider
  • Rolstoelvriendelijk

Hoe toegankelijk is dit museum?

Aanraken mag

Het Depot vindt het belangrijk om voor iedereen toegankelijk te zijn: Bezoekers kunnen allemaal gratis naar binnen, rolstoelen kunnen makkelijk door de ruimtes bewegen en bijna alle beelden mogen worden aangeraakt. Hetzelfde geldt voor de beelden in het arboretum buiten, de meeste beelden zijn daar ook goed benaderbaar.

Doordat je bijna alles mag aanraken, kan ook iemand die niet of weinig ziet de beelden ervaren. Ook voor een goedziende zoals ik is het geweldig om de materialen te voelen. Het geeft een extra dimensie aan het bezoek.

Licht en contrast

In de beeldengalerij is op nog meer manieren rekening gehouden met mensen met een visuele beperking. In het gebouw komt veel daglicht binnen, zodat alle objecten goed en egaal zijn uitgelicht. De beelden staan op sokkels die duidelijk contrasteren met de ruimte waarin ze staan, zodat je er niet over kan struikelen. De trappen en afstapjes zijn gemarkeerd met een signaalstreep. De gastvrouwen en -heren zijn bovendien vriendelijk en helpen de bezoekers goed op weg.

Interessant is ook dat je in Het Depot een speciale rondleiding kunt aanvragen, afgestemd op mensen met een visuele beperking. Dit kost € 4,- per persoon en een begeleider mag gratis mee. De rondleiding wordt aan maximaal vier blinden en of slechtzienden en hun begeleiders gegeven. Ook geleidehonden zijn welkom.

Ervaring van een bezoeker

Geweldig mooi. Heel divers. De kunst, tuin en het gebouw (dudok). Alles mag je aanraken nog nóóit meegemaakt. Dit alles gratis met een geweldig gast vrijheid.

Wat een sfeer, bijna adembenemend, zo mooi! Het geheel heeft voor mij “De juiste compositie”, die ik nog het meest ervaar op het terras, nadat ik gebouw en tuin ingeademd heb en midden in het groen en geurende rozen, een heerlijk en ongewoon gerechtje nuttig.

One thought on “Het Depot

  1. Ik ben een beginnend beeldhouwster en omdat ik slechtziend ben, vond ik het geweldig dat ik de beelden met mijn handen mocht bekijken. Ik kreeg op 18 maart 2022 een rondleiding en vond het heel fijn dat ik bij ieder beeld dat ik zag een goede uitleg kreeg. Ik was al snel onder de indruk en met name de kunst van Emile van der Kruk vind ik geweldig. Ik moet zeker dus nog een keer terug om zijn beelden die in de Peppel te zien zijn te kunnen bewonderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud