Drents Museum

Een statig lichtbruin bakstenen gebouw met 2 hoge verdiepingen en grijzen dak. De ingang ligt aan een rustig plein

Het Drents Museum is een van de oudste musea van Nederland. Archeologie speelt een grote rol. Zo is in het museum de oudste boot ter wereld te vinden. Daarnaast bezit het museum een interessante collectie hedendaagse realisme. In de moderne vleugel is ruimte voor populaire exposities, zoals in 2013 de tentoonstelling van de Dode Zeerollen.

Locatie:Brink 1, 9401 HS Assen
Routebeschijving
Website:http://www.drentsmuseum.nl
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Gratis toegang begeleider
  • Rolstoeltoegankelijk
  • Pictomuseumkaart

Hoe toegankelijk is dit museum?

Visuele toegankelijkheid

  • De hal is bijzonder licht. De trappen (moderne wenteltrappen) zijn wit, de vloeren zijn wit en de muren zijn wit. De trappen zijn niet goed gemarkeerd voor mensen die slecht zien.
  • De tentoonstellingszalen zijn over het algemeen goed verlicht (niet te licht, niet te donker) en de opstelling is overzichtelijk.
  • Er zijn een aantal museumstukken die slecht belicht zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om veenlijken. Deze kunnen sneller vergaan als ze (te) veel licht opvangen.
  • Een deel van het museum is vrij donker. De trap naar beneden in dat gedeelte is ook donker, net als de muren bij die trap.
  • Om bij de ruimtes te komen, moet je door glazen deuren.

Begeleider gratis

Heb je een OV-begeleiderskaart? Dan mag je gratis een begeleider mee naar binnen nemen.

Rolstoelen

Het Drents Museum rolstoelvriendelijk en zijn er meerdere liften. Enkele gedeeltes van het gebouw zijn echter niet te bereiken via een lift.

De zienswijzen hebben het museum bezocht in 2019.

Hier kun je het belevingsverslag van het Drents museum vinden.

Ervaring van een bezoeker

Dit museum is echt een doolhof, maar dat is m.i. niet negatief. Je ontdekt zaal na zaal, er zijn verbazend veel trappen en gangen (en liften als het moet) en ondergrondse passages.Er is veel moois te zien. Neem wel even de tijd om op een plattegrond te kijken of je te laten uitleggen waar alles is, anders mis je geheid delen van de collectie.

De nieuwe tentoonstellingsvleugel is voor mij veel te wit en met weinig contrasten. Met zonnig weer raak ik er gedesoriënteerd. De tentoonstellingen in de oudere gedeelten zijn in veel prettiger zalen.

Voor de vaak erg interessante tijdelijke tentoonstellingen maken ze een tekstboek speciaal voor slechtzienden. De begeleidende teksten die meestal op de muren staan, worden dan vergroot afgedrukt in de volgorde waarin je de tentoonstelling ook ziet. Bovendien heb je dan de tekst in de hand en niet op de muur of achterin een vitrine. Erg prettig. Deden meer musea dat maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud