Met een frisse blik | Oktober 2020

een afbeelding van een ronde blauwe cirkel met daarin een lampenbolletje met stralen er omheen. IN het bolletjes staat een oog

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen?

Met deze inleiding zijn we deze zomer gestart met de campagne ‘Met een frisse blik’. Een campagne gericht op alle 1.100 musea en erfgoed in Nederland! Onderstaand vind je alle informatie uit de reeks die zij ontvingen in oktober. Blik hier terug op september!

Jouw deuren staan toch voor iedereen wagenwijd open?

Het belang van toegankelijkheid in jouw museum is niet alleen voor onze doelgroep interessant. Toegankelijkheid telt voor iedereen! Precies om die reden gaan we dit keer dieper in op de fysieke toegankelijkheid van het museum. Want waarom is die toegankelijkheid nu zo belangrijk en waarom zou je als museum toegankelijk willen zijn voor iedereen?

Ook in de nieuwsbrieven van deze maand gaan we weer volop strooien met tips en tricks. Niet alleen vanuit Stichting Oren en Ogen Tekort, maar ook vanuit onze partners Blinkink en CBB. Dat wil je natuurlijk niet missen! Dus voordat je in de stof van deze maand duikt: meld je meteen even aan voor onze waardevolle maar voor jou gratis nieuwsbrieven als je dat nog niet hebt gedaan. Onderaan de pagina staat het formulier voor je klaar.

Iedereen moet mee kunnen doen

Fysieke toegankelijkheid gaat voor ons over bereikbaarheid en betreedbaarheid. Weten je bezoekers je te vinden? Kunnen zij makkelijk bij jou op locatie komen en is er een goede OV verbinding? Zijn er toegankelijke parkeerplaatsen en is de ingang makkelijk te vinden? En als ze er dan zijn, kunnen bezoekers dan zonder obstakels naar binnen?

Samen met vele andere organisaties in Nederland streeft Stichting met Oren en Ogen Tekort naar een toegankelijke samenleving waarin iedereen – ongeacht een (visuele) beperking – kan meedoen. Musea beter toegankelijk maken voor blinden of slechtzienden door aanpassingen in de fysieke toegankelijkheid kan dan ook niet missen in onze campagne! En onthoud: dit zijn aanpassingen die een groter doel dienen en niet alleen onze doelgroep helpen.

Alle bezoekers zullen profijt hebben van dit soort aanpassingen! Daarom nemen we dit keer de toegankelijkheid van gebouwen en ruimtes onder de de loep. We gaan het hebben over routes (geleidelijnen en wayfinding), faciliteiten, de zalen en de collectie die je bezoekers komen bekijken. Vergeet je dus echt niet in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

Laten we één lijn trekken

In de aankondiging die je van ons in de bus hebt gehad over fysiek toegankelijkheid hebben we een aantal wist-je-datjes met je gedeeld. Weet je nog?

Wist jij al dat ….

  • geleidelijnen niet de weg wijzen, ze helpen je om je zelfstandig te kunnen verplaatsen.
  • een markering van de trappen ze veiliger maakt voor iedereen.
  • geleidelijnen ook in bestaande situatie geplaatst kunnen worden.
  • braille op bewegwijzeringsbordjes zoals bij liften zeer wordt gewaardeerd.

Bij Blinkink weten ze daar alles van! Daarom zijn we op bezoek gegaan bij ‘Blinkink, your sight guide’. Zij zorgen er met hun materialen, zoals blisters, matten en klanktegels voor dat jij je (buiten)ruimte of event in een oogwenk toegankelijk kan maken voor mensen die slecht zien of blind zijn!

In de video zoomen we in op die fysieke toegankelijkheid en hoe onze doelgroep – blinden en slechtzienden – dit ervaart. Zo ontdek je wat geleidelijnen kunnen betekenen, of juist niet, in het verbeteren van de fysieke toegankelijk van een locatie. Laat je inspireren door het verhaal van Blinkink in de video die we maakten tijdens ons bezoek.

Aan de slag

Na al deze informatie mag je nu aan de slag! Wandel eens op je gemak door het museum en kijk goed om je heen. Met ‘toegankelijke ogen’, met een frisse blik!

Hoe is de route aangegeven en kun je alle faciliteiten makkelijk vinden? Nee, nog beter, begin buiten voor de deur of op een nabijgelegen OV halte! Kun je het museum zonder problemen vinden? En als je de routebeschrijving raadpleegt op de website, staat daar alle informatie om je weg naar de ingang en naar binnen te vinden? Kijk goed en ervaar de omgeving. Zijn er obstakels die je tegenkomt onderweg, als je eenmaal binnen bent en door de gangen wandelt? Als je bewust met toegankelijke ogen, en dus die frisse blik, gaat kijken zie je veel meer dan wanneer je je dagelijkse ronde maakt. Zelfs zonder onze tips zul je al obstakels tegenkomen die je niet eerder had ervaren. Kun je verdwalen in het museum of vind je altijd je weg?

Ben je tijdens je ronde obstakels tegen gekomen en denk je dat je nog wel wat zou kunnen verbeteren aan de fysieke toegankelijkheid? Laat je dan inspireren door onze nieuwsbrieven.

Aanmelden is gratis

Je kunt jouw museum nog steeds aanmelden voor ‘Met een frisse blik!’. Je ontvangt tot het einde van het jaar iedere twee weken een e-mail waarin we onder andere thema’s zoals online toegankelijkheid, de juiste taal spreken, fysieke toegankelijkheid en kwaliteit uitlichten. Alles om musea in Nederland zo toegankelijk mogelijk te maken!










    captcha

    > Terug naar de homepage.