Bekijk het museum eens met een frisse blik!

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij helpen je op weg!

Het gaat allemaal over mensen

Musea in Nederland die in de afgelopen jaren aan de slag zijn gegaan om de doelgroep een warm welkom te geven, hebben daar mooie ervaringen aan overgehouden. En het zijn juist die verhalen die ons ontroeren en zorgen dat we ons in blijven zetten om andere musea ook die stap te laten zetten.

Door de handvatten die wij musea hebben gegeven zijn zij anders gaan kijken naar de collectie en zagen zij de mogelijkheden voor verbetering.

Met elkaar, voor elkaar

Als je als organisatie aan de slag gaat om speciale doelgroepen zoals blinden of slechtzienden te ontvangen, is het heel belangrijk dat de hele organisatie hiervan op de hoogte is en zijn steentje bijdraagt. Van de medewerker aan de balie die de bezoekers welkom heet, tot aan de bediening in het museumcafé. Van de websitebouwer tot de suppoost op zaal.

handen voelen aan een doos met verschillende soorten stoffen zoals bont en katoen
Voelen in Museum van Loon

Iedereen moet weten dat er extra materialen zijn om mee te geven tijdens het bezoek, of dat een geleidestok of geleidehond meegenomen mag worden tijdens een bezoek. Het zou toch zonde zijn als iemand op de site heeft gezien dat er een mogelijkheid is om kunst te betasten maar de baliemedewerker er niet van weet. Of als deze bijvoorbeeld heeft bevestigd dat alles in orde is en je op zaal toch in je kraag wordt gegrepen door de suppoost als je daadwerkelijk je handen op het kunstwerk legt.

Het warme welkom geef je de bezoeker met z’n allen.

Door het te beleven gaat het leven

Komende tijd gaan we ervaringsdagen organiseren, lees hier meer over en meld je aan op het formulier op deze pagina. Ook kun je binnenkort meer aanbod in trainingen en workshops verwachten rondom dit onderwerp. Wil je op de hoogte blijven van dit aanbod, meld je dan vandaag nog aan voor de nieuwsbrief en ontvang niet alleen het geplande programma, maar krijg ook toegang tot alle eerder verstuurde informatie. Alles om musea in Nederland zo toegankelijk mogelijk te maken!


    captcha

    We kijken er naar uit om samen met jullie aan de slag te gaan!

    Lettertype formaat aanpassen
    Contrast