Bekijk het museum eens met een frisse blik!

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij helpen je op weg!

Het gaat allemaal over mensen

Musea in Nederland die in de afgelopen jaren aan de slag zijn gegaan om de doelgroep een warm welkom te geven, hebben daar mooie ervaringen aan overgehouden. En het zijn juist die verhalen die ons ontroeren en zorgen dat we ons in blijven zetten om andere musea ook die stap te laten zetten.

Door de handvatten die wij musea hebben gegeven zijn zij anders gaan kijken naar de collectie en zagen zij de mogelijkheden voor verbetering.

Met elkaar, voor elkaar

Als je als organisatie aan de slag gaat om speciale doelgroepen zoals blinden of slechtzienden te ontvangen, is het heel belangrijk dat de hele organisatie hiervan op de hoogte is en zijn steentje bijdraagt. Van de medewerker aan de balie die de bezoekers welkom heet, tot aan de bediening in het museumcafé. Van de websitebouwer tot de suppoost op zaal.

handen voelen aan een doos met verschillende soorten stoffen zoals bont en katoen
Voelen in Museum van Loon

Iedereen moet weten dat er extra materialen zijn om mee te geven tijdens het bezoek, of dat een geleidestok of geleidehond meegenomen mag worden tijdens een bezoek. Het zou toch zonde zijn als iemand op de site heeft gezien dat er een mogelijkheid is om kunst te betasten maar de baliemedewerker er niet van weet. Of als deze bijvoorbeeld heeft bevestigd dat alles in orde is en je op zaal toch in je kraag wordt gegrepen door de suppoost als je daadwerkelijk je handen op het kunstwerk legt.

Het warme welkom geef je de bezoeker met z’n allen.

Door het te beleven gaat het leven

een afbeelding van een ronde blauwe cirkel met daarin een lampenbolletje met stralen er omheen. IN het bolletjes staat een oog

Een écht toegankelijk museum is nog niet zo vanzelfsprekend als je misschien zou denken. Want kan iedereen wel ten volste genieten van al het moois dat het museum te bieden heeft? Of is er ruimte voor verbetering maar weet je niet hoe je moet beginnen? Wij helpen je op weg!

Ervaringsdagen voor museummedewerkers:
aan de slag met toegankelijkheid

Wij organiseerden in 2021 en 2022 dagen waarin musea in gesprek gaan met ervaringsdeskundigen over de toegankelijkheid van musea voor mensen met een visuele beperking. Tijdens een van deze dagen in Overijssel maakte we een mooie compilatie van die dag. Bekijk de video hieronder en ervaar wat zo een dag ook voor jouw museum kan betekenen.

Geïnteresseerd?

Stuur ons een e-mail dan nemen we contact op om te kijken hoe we jullie kunnen helpen bij het toegankelijk maken van het museum voor mensen met een visuele beperking.

We kijken er naar uit om samen met jullie aan de slag te gaan!

Ga naar de inhoud