Het verzetsmuseum heeft een primeur

Een meisje staat op een markeringsvlak in de tentoonstelling van het Verzetsmuseum. Zij houdt een podcather aan haar oor waarmee ze naar een beeldbeschrijving luistert. Haar geleide stok rust tegen aan zij. foto gemaakt door Nosh Neneh (Het Parool)

De lancering van de toegankelijkheid van Verzetsmuseum Junior voor kinderen met een auditieve of visuele beperking was een groot succes. Op 6 oktober waren NOS Jeugdjournaal, Het Parool en Kidsproof Plus erbij toen Li (doof) en Mireille (blind) als eersten het nu ook voor hen toegankelijke museum bezochten. Dankzij gidslijnen, een audiotour, en videotour met gebarentolk konden ze zelfstandig op onderzoek en leren over het leven van kinderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het Verzetsmuseum is het eerste museum in Nederland dat toegankelijk is voor kinderen met een auditieve of visuele beperking.

De kick-off van de lancering vond plaats in de grote zaal. Men droeg mondkapjes en kon afstand houden. Gebarentolk Erika Bloemkolk vertaalde alles voor de dove aanwezigen. Directeur Liesbeth van der Horst heette de kinderen en andere gasten van harte welkom en gaf daarna het woord aan eregast Rick Brink, minister van Gehandicaptenzaken (KRO-NCRV). Rick benadrukte hoe belangrijk het was dat alle kinderen van het museum kunnen genieten, en dat ook kinderen zonder beperking kunnen zien wat het betekent om als blinde of dove een ruimte te verkennen.

Hierna sprak Henk-Willem Laan, directeur van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind, de kinderen toe. NSGK is de mede-initiatiefnemer van de toegankelijkheid van Verzetsmuseum Junior. “Onze samenleving heeft een beperking, niet onze kinderen,” zei hij. Hij wenste de kinderen veel plezier.
Ons land telt 350.000 blinden en slechtzienden, en 1,5 miljoen doven en slechthorenden. Maar kinderen met een beperking kunnen in Nederland maar bij weinig musea terecht. “Zij verdienen ook een kans om te genieten van kunst en cultuur,” zei Roos Wattel. Roos is doof en de medeoprichter van Wat Telt!, die de gebarentaal-videotour ontwikkelde voor het Verzetsmuseum. “Ik vind het geweldig dat het Verzetsmuseum de toegankelijkheid zo centraal stelt.”

Verzetsmuseum Junior voor alle kinderen
In Verzetsmuseum Junior kunnen vanaf 6 oktober blinde en slechtziende en dove en slechthorende kinderen van begin tot eind zelfstandig de tentoonstelling bezoeken, net als ieder ander kind. Ze leren er spelenderwijs over de oorlog via de waargebeurde verhalen van de Joodse Eva, Jan met ouders in het verzet, Nelly die leidster was van de Jeugdstorm van de Nederlandse nazipartij NSB, en Henk uit een alledaags gezin dat zich aanpaste aan de oorlogsomstandigheden.

Wat is er precies toegevoegd?
Vanaf nu kunnen doven en slechthorende kinderen gebruikmaken van een videotour met gebarentaal-vertaling via een iPad mini of via een eigen telefoon. Voor blinden en slechtzienden is een eigen tour ontwikkeld. Er liggen gidslijnen en er zijn noppenvelden die de bezoeker naar informatie leidt. Verzetsmuseum Junior was al toegankelijk voor kinderen in een rolstoel.

Winnend project
In november 2019 werd de toegankelijkheid van Verzetsmuseum Junior door de ANWB verkozen als het mooiste project van Noord-Holland. Het museum ontving een cheque van € 10.000 euro waarmee de toegankelijkheid gerealiseerd kon worden. De aanpassingen werden ook mogelijk gemaakt door de stichting Het Gehandicapte Kind (NSGK) en de
professionele begeleiding bij het aanleggen van gidslijnen door TG Lining.

Missie
Het Verzetsmuseum Amsterdam laat het hier niet bij. De missie om het meest toegankelijke museum van Nederland te worden krijgt een vervolg. In de toekomst worden ook de tentoonstellingen voor volwassenen
zelfstandig toegankelijk voor mensen met een beperking. In 2018 won het Verzetsmuseum de RAAK Stimuleringsprijs.