Uitnodiging voor Online workshop Sound Explorers

in paarse letters de tekst Kubes

Vorige week heeft een groepje van vier deelnemers de online workshop Sound Explorers uitgeprobeerd. De onlinebijeenkomst vond plaats via het (vooraf door de deelnemers geïnstalleerde) gratis programma ZOOM en dat ging heel goed. De deelnemers kregen een link gemaild en zodra ze daarop klikten kwamen ze in de bijeenkomst. Ze hoefden daarna alleen maar de knop JOIN WITH COMPUTERAUDIO te activeren om vervolgens te kunnen meepraten. Op de smartphone vond die activatie plaats via de knop AUDIO.

De workshop

Met behulp van eenvoudige instructies in het Engels werden de deelnemers gevoerd naar hun fantasiewereld. Eenmaal daar aangekomen mochten ze met mondgeluiden hun wereld beschrijven aan de andere deelnemers. Deze geluiden kunnen allerlei geluiden zijn die je met de mond kunt maken met af en toe een woordje in elke taal die je maar zou willen. Soms ga je mee in de wereld van iemand, soms komen ze ook in jouw wereld. Zo maak je samen een boeiende reis en dat is een verademing in deze tijd waarin vereenzaming ernstig op de loer ligt.

Een van de deelnemers zei: ‘Ik reisde vanuit de woestijn door een echte Hollandse herfst en maakte de dageraad mee op een boerderij, waar de dieren riepen om voedsel en verzorging terwijl ik alleen maar wilde slapen in m’n warme bed.’

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u dit ook beleven? Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Sound Explorers is een online workshop waarbij de participanten samen een denkbeeldige wereld creëren die bestaat uit geluiden gemaakt met de stem. Begeleid door kunstenares Nina Essendrop gaan de deelnemers op avontuur in de gezamenlijk gecreëerde klankwereld. Het is een poging om via de kunst verbondenheid tot stand te brengen deze tijd van onzekerheden. Dit is een digitaal/auditief project. Om te kunnen deelnemen is een PC, laptop, tablet of smartphone mét een microfoon vereist.

Wat er gaat gebeuren?
In het eerste uur van de workshop ligt de focus op het creëren en introduceren van onze denkbeeldige omgevingen. Deze werelden worden gedeeld via onze stemmen en mondgeluiden. Hierna zal er een korte pauze volgen waarna er een tweede deel van de workshop volgt. In het tweede deel worden de denkbeeldige stemwerelden met elkaar verweven en ontstaat er een avontuurlijke reis door een landschap van klank.

De workshop maakt gebruik van elementen uit LARP (Live Action RolePlay).
De workshop vereist geen voorkennis. Bij elke stap die we zetten tijdens ons klankavontuur worden we begeleid door de kunstenares. Dit zal in langzaam en eenvoudige Engelse aanwijzingen gebeuren. Het is dus van belang dat u als deelnemer basis Engels verstaat, het kunnen spreken is niet nodig. Tussen de deelnemers kan er Nederlands gesproken worden.

Het evenement wordt gehouden op 16 en 17 oktober.
De grootte van de groepen zal rond de vijf á acht deelnemers liggen.

Deelnemende organisaties en uitleg

iii (Instruments Inventors Initiative) – Een door kunstenaars georganiseerd platform, dat zich richt op het ondersteunen van initiatieven op het raakvlak tussen performance, technologie en menselijke zintuigen. iii biedt studio’s, residenties en organiseert activiteiten in Den Haag.

KUBES – Stichting KUBES is een vrijwilligersorganisatie met als centraal doel de deelname van blinden en slechtzienden aan het kunstzinnige en culturele leven te stimuleren. KUBES probeert dit doel op verschillende manier te bewerkstelligen.Zo organiseren zij elke maand een dagexcursie en jaarlijks een meerdaagse culturele reis. Daarnaast jaarlijks een workshop beeldhouwen of een workshop in een andere kunstzinnige
discipline, zoals schilderen, keramiek, dans, toneel etc.
Verder geven zij voorlichting en advies op het gebied van toegankelijkheid van kunst en cultuur en organiseren zij exposities met werk van blinde en slechtziende kunstenaars.

Nina Essendrop – Nina Essendrop is een Deense kunstenares die werkt vanuit het concept van LARP (Live Action RolePlay). Ze heeft een master in ‘Theatre, Dance and Performance Studies’.
Haar focus als kunstenaar ligt op beweging, ervaring en deelname van het publiek. Nina heeft haar werk gepresenteerd op festivals en evenementen in Europa en de Verenigde Staten. Ze is een actief lid van de Noorse LARP beweging.

LARP – Een live action roleplaying game, afgekort tot LARP, is een rollenspel waarbij enkele tientallen tot honderden spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. De spelers zijn allen bij het verhaal betrokken en de handelingen van de spelers zijn niet van tevoren vastgelegd, maar er zijn wel bepaalde richtlijnen. Elke speler heeft namelijk zelf een “personage” verzonnen en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen, waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden.

Aanmelden

Bent u nieuwsgierig geworden en wilt u dit eens ervaren? U kunt zich aanmelden bij de aanmeldingssecretaris van Stichting KUBES, Asha Jadoenandansing via een e-mail naar activiteiten@kubes.nl of telefonisch op 030 2511901. Geef bij uw aanmelding door welke van de vier tijdstippen uw voorkeur heeft, zo mogelijk twee, zodat we indien nodig kunnen schuiven als er een groep te groot dreigt te worden. U kunt zich aanmelden voor de volgende tijdstippen:
Vrijdag 16 oktober 10:00 tot 12:00 uur
Vrijdag 16 oktober 14:00 tot 16:00 uur
Zaterdag 17 oktober 10:00 tot 12:00 uur
Zaterdag 17 oktober 14:00 tot 16:00 uur
Het verdient wellicht aanbeveling om tijdens de deelname een rustige plek in huis te zoeken, waar u zich prettig voelt om stem- en mondgeluiden te maken’.

Deelname aan deze workshop kost 10 euro per persoon, maar Stichting KUBES heeft besloten om alle deelnemers met 5 euro tegemoet te komen in de kosten. U betaalt dus slechts 5 euro per persoon.
Nadat u zich heeft aangemeld ontvangt u van de aanmeldingssecretaris bericht of en wanneer u geplaatst bent, wat de kosten zijn en hoe u deze kunt voldoen. Ook ontvangt u verdere uitleg over het evenement met daarin informatie over het platform waarmee gecommuniceerd wordt.
Deze workshop wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag.