Een foto van een van de tentoonstellingszalen van Kamp Amersfoort met grote video portretten

Nationaal Monument Kamp Amersfoort

Nationaal Monument Kamp Amersfoort houdt de herinnering in stand van het leed dat ca. 47.000 gevangenen in het concentratiekamp tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten doorstaan. Op de historische plek is in 2021 een ondergronds museum gerealiseerd. De museale presentatie vertelt door middel van een vaste expositie en wisseltentoonstellingen het verhaal van Kamp Amersfoort, waar een mensonterend regime van honger, mishandeling, dwangarbeid en executies heerste. Aan de hand van audio en objecten maken de bezoekers in de vaste tentoonstelling kennis met tien biografieën van gevangenen en bewakers. Van oorsprong was Kamp Amersfoort een kazerneterrein van het Nederlandse leger. Vanaf augustus 1941…

Read More

Vanuit de lucht een foto van het gebouw waarin het museum is gevestigd en duidelijk de koepels zichtbaar zijn van waaruit de sterren bekeken kunnen worden.

Sonnenborgh – museum & sterrenwacht

Op Sonnenborgh komt ver weg dichterbij. In de authentieke 19e-eeuwse sterrenwacht ontrafelden wetenschappers vroeger de samenstelling van de zon en deden ze voor het eerst voorspellingen over het weer. Nu is Sonnenborgh een museum en ga je als bezoeker op onderzoek! Beklim de trappen van het observatorium en bewonder de sterrenhemel op een Sterrenkijkavond. Kom alles te weten over het bijzondere gebouw, de sterren en het weer in een tentoonstelling, rondleiding of lezing. Of ga mee op een virtuele reis door het heelal in het planetarium. Sonnenborgh is gebouwd op een monumentaal bastion uit de 16e eeuw. Het is een…

Read More

Het rood bakstenen gebouw ziet er vrolijk uit door de rode luiken en witte ingemetselde strepen en bogen boven de ramen

Museum Flehite

Museum Flehite is het (kunst)historisch museum van de stad Amersfoort. Gevestigd in drie historische panden toont het museum de geschiedenis van de stad en brengt het telkens weer andere tentoonstellingen met (inter)nationale kunst uit de periode van grofweg 1850 tot 1950. Het museum is een plek waar regelmatig aandacht wordt besteed aan de geschiedenis van Amersfoort (van Mariamirakel tot Eysink-motorfietsen) én tot ‘huismuseum’ van de kunst van enkele gepassioneerde Nederlandse verzamelaars.

Read More

Een foto van een beeldje van een beer, zittend op zijn kont. De Beer heeft een rond voorwerp in zijn poten met daarop een hartje, een van de symbolen van een kaartspel

Museum van het Kaartspel & Bridge Museum

Een curieus maar leuk museum over onder meer één der boeiendste denksporten: Bridge. ‘s Werelds eerste én enige museum over bridge, werd in 1993 opgericht om de collecties van Gerard Hilte te kunnen tonen. Het museum komt tot leven door de bijzondere en vaak grappige verhalen die door oprichter en vrijwilligers worden verteld. Zo is er een tafel die zelf speelkaarten schudt en uitdeelt, en een kaartdoos welke van een zinkend oorlogsschip werd gered. Vanwege de populariteit van bridge werd er in de loop der jaren door fabrikanten talloze producten op de markt gebracht rondom bridge of met kaartsymbolen. Zoals…

Read More

Het logo van het Centraal museum

Centraal Museum

Centraal Museum Utrecht, open huis vol ontdekkingen. Van Scorel tot Bruna tot Viktor & Rolf. Van Rietveld tot Utrechtse Caravaggisten, van Bloemaert tot Marlene Dumas. Klassiek naast modern, vormgeving naast Utrechtse stadsgeschiedenis, experimenteel naast monumentaal. Een museum waar je altijd geïnspireerd vandaan komt. Laat je verrassen.

Read More

Twee kinderen lopen langs een groot goudkleurig draaiorgel. Ze kijken vol verbazing schuin omhoog naar het orgel met al zijn kleine details.

Museum Speelklok

In Museum Speelklok zijn zelfspelende muziekinstrumenten te zien en te horen. Tijdens de doorlopende Muzikale Tour brengen rondleiders de instrumenten tot leven door ze live te laten spelen. Daarbij vertellen ze bijzondere verhalen die achter de collectie schuilgaan.

Read More

Een foto van de drogisterij met daarin een videoscherm met Wiesje

Volksbuurt Museum

Kom kijken, luisteren én ruiken Ontdek hoe het was om in de armoedige omstandigheden van rond 1920 te leven in een volksbuurt. Stap in het leven van familie De Jong en oordeel zelf of het wel die ‘goeie oude tijd’ was. De volksbuurt was vroeger een buurt waar ‘het gewone volk’ woonde, vaak in kleine, in slechte staat verkerende woningen. Elke stad had zo zijn volksbuurten. Utrecht had Wijk C, ooit zo genoemd omdat de Franse bezetter de Nederlandse namen niet kon (of wilde) uitspreken.Wijk C was 100 jaar geleden de dichtstbevolkte wijk van Utrecht. In de wijk woonden grote…

Read More

Het logo van het Universiteitsmuseum Utrecht; een zwart rondje met daarin een gele zon met stralen tot de rand van de cirkel. In het midden een rood wit schild.

Universiteitsmuseum Utrecht

Ga samen op onderzoek uit en ontdek de wetenschapper in jezelf in het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier kijk je mee over de schouder van wetenschappers van vroeger en van nu. Trek een labjas aan en doe zelf proefjes in het Jeugdlab. Museumtuin de Oude Hortus is, met zijn kassen vol exotische bomen en planten, een verrassend stuk groen midden in de stad: elk seizoen weer anders!

Read More

Ga naar de inhoud