Verzetsmuseum wint RAAK Stimuleringsprijs 2018


De RAAK Stimuleringsprijs 2018 is in de wacht gesleept door het Verzetsmuseum Amsterdam. Het museum ontvangt 30.000 euro en advies van een specialist en materiaal om een toegankelijke tentoonstelling voor slechtzienden en blinden te realiseren. De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, Stichting Dedicon en het Van Abbemuseum om Nederlandse musea te inspireren een programma te ontwikkelen voor mensen met een visuele beperking.

Het Verzetsmuseum nam het in de verkiezing op tegen het Museon in Den Haag en het Voerman Museum Hattem. Ook zij gaan niet met lege handen huis en ontvangen respectievelijk €15.000 en €7.500 ten einde hun museum toegankelijker te maken. Ruim vijfduizend mensen brachten hun stem uit op www.raakstimuleringsprijs.nl. De prijs werd uitgereikt bij de winnaar van vorig jaar: Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam.

Tastbare objecten en verhaalfragmenten

Het Verzetsmuseum ontving te meeste stemmen van het publiek met haar plan voor een zelfstandig te bezoeken tentoonstelling waarbij mensen met een visuele beperking een volwaardige museale beleving krijgen. Een vloermarkering in reliëf leidt de bezoekers langs reliëfafbeeldingen en authentieke objecten die mogen worden aangeraakt, zoals een typemachine, knijpkat en drukplaten voor illegaal drukwerk. Een speciale audiotour vertelt wat er te zien is.De RAAK Stimuleringsprijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt mede mogelijk gemaakt door Vereniging Bartiméus Sonneheerdt, Stichting Novum, Gelderse Blinden Stichting, Landelijke Stichting voor Blinden en Slechtzienden, Stichting Blindenhulp, Stichting Blinden-Penning, Stichting Licht en Liefde en de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen.