Met het oog op de toekomst

Een groep van 4 mensen die in een kring taan met hun gezicht naar elkaar. Ze dragen waarschuwingshesjes, houden een geleidenstok vast en hebben een VR bril op hun hoofd.

Hoe het is om blind of slechtziend op pad te gaan?

Na het stellen die van die vraag kwamen wij al gauw bij het MuZIEum in Nijmegen terecht. Hoe is het om blind of slechtziend te zijn? Daar kun je over lezen, een ervaringsdeskundige je erover laten vertellen, maar in het muZIEum ervaar je het zelf! Daar ga je mee op pad in een wereld waar horen, ruiken, voelen en proeven opeens een veel grotere rol spelen dan je gewend bent. Juist dit maakt het muZIEum een unieke belevenis. De gids die je rondleidt is blind of slechtziend en vertelt uit eigen ervaring. Na je bezoek aan het muZIEum bekijk je de wereld ineens met heel andere ogen.

Wij van Oren en Ogen tekort hebben ons op 1 maart onder laten dompelen in de wereld van de blinden en slechtzienden. Als eerste zijn we de stad in gegaan met de Expeditie ribbelroute. Deze buitenbeleving is een rondleiding in het stadscentrum van Nijmegen. Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn. Tijdens de daarop volgende lunch waren we al vol bewondering over het vertrouwen dat mensen met een visuele beperking hebben om zelfstandig op pad te gaan, en hoe vermoeiend het kan zijn.

Na deze toch al confronterende ervaring zijn we op ontdekkingstocht gegaan in absolute duisternis met de donkerbelevingen. De donkerbelevingen zijn gericht op blindheid en zijn helemaal in het donker. Je ziet letterlijk geen hand voor ogen. Onze gids heeft ons op een vakantiebeleving meegenomen en wist de weg feilloos te vinden, maar Oef! wat was het moeilijk voor ons als onervaren stoklopers.

Het bezoek aan het muZIEum heeft ons waardevolle informatie opgeleverd die we kunnen gebruiken bij het opzetten van onze activiteiten. Door zelf te ervaren welke drempels je kunt tegenkomen, kunnen wij in hiermee beter rekeninghouden. Deze ervaring is er een die we iedereen die met de doelgroep werkt zullen aanraden!