Open huis in Museum van Loon

handen voelen aan een doos met verschillende soorten stoffen zoals bont en katoen

Onder de noemer Open huis organiseert Museum van Loon sinds februari 2018 rondleidingen voor blinden en slechtzienden. In 1,5 uur bezoek je het grachtenhuis, de tuin en het bijbehorende koetshuis. Verschillende voorwerpen uit het museum kun je vasthouden en bestuderen. Willemijn van Helbergen, die de rondleiding ontwikkelde, vertelt hoe de rondleidingen tot stand zijn gekomen.

Wat was de aanleiding om deze rondleiding te organiseren?

“Museum Van Loon is het voormalige woonhuis van de familie Van Loon in Amsterdam. Bezoekers kunnen ervaren hoe de familie er in de 19de eeuw gewoond heeft door de authentiek ingerichte kamers in te gaan en de meubels, schilderijen en gebruiksvoorwerpen van dichtbij te bekijken. Lang niet in alle musea is de collectie zo toegankelijk opgesteld: meestal zijn ruimtes afgesloten met koordjes, staan voorwerpen in vitrines en hangen schilderijen in een rij aan de muur. Museum Van Loon wil haar bijzondere opstelling ten volle benutten en zet daarom in op bezoekers die er baat bij hebben om dicht op de collectie te kunnen komen. Vandaar dus de rondleiding specifiek voor blinden en slechtzienden. Bovendien kan Museum Van Loon, als lastig toegankelijk monument, hiermee toch een handreiking doen naar mensen met een fysieke handicap.”

Hoe is de rondleiding ontwikkeld?

“De rondleiding is ontwikkeld samen met het Van Abbemuseum uit Eindhoven dat al jarenlang ervaring opdoet met het ontvangen van blinde en slechtziende bezoekers en met een adviesgroep van blinden en slechtzienden.”

Hoe gaat de rondleiding in zijn werk?

“De deelnemers worden ontvangen in Museum Van Loon met een kopje koffie of thee. Als iedereen met elkaar heeft kennisgemaakt, start de rondleiding. Er wordt aandacht besteed aan het grachtenpand, de tuin en het koetshuis, aan het verhaal van de familie Van Loon en aan HET topstuk van het museum. Onder begeleiding van de rondleider lopen de deelnemers door het museum en onderzoeken zij de ruimtes en voorwerpen met verschillende zintuigen.”

Hebben jullie keuzes gemaakt in wat jullie laten zien?

“Museum Van Loon heeft de hoogtepunten van het huis toegankelijk gemaakt. De ruimtes en voorwerpen worden uitgebreid omschreven en worden inzichtelijk gemaakt door te voelen, te horen en te ruiken.”

Gebruiken jullie hulpmiddelen?

“Blinde en slechtziende bezoekers mogen met een begeleider de rondleiding volgen of met een blindengeleidehond. De rondleider is speciaal opgeleid om hen zo goed mogelijk te ontvangen. De voorwerpen die worden aangereikt om de geschiedenis van het huis en de familie inzichtelijk te maken komen uit de collectie en dragen daarom bij aan de authentieke museumervaring.”

Wie geeft de rondleidingen?

“Museum Van Loon heeft een poule van drie museummedewerkers opgeleid om deze rondleiding te geven. De museummedewerkers houden korte lijnen met de projectleider en omgekeerd zodat de rondleiding daar waar nodig aangepast kan worden aan de wensen van de bezoekers.”

Hoe zijn de eerste reacties?

“Blinde en slechtziende bezoekers reageren erg positief op de rondleiding. Zij voelen zich gastvrij ontvangen en krijgen een interessant verhaal met een uitgebreid beeld van het huis, de familie en hun geschiedenis. Voor het museum werkt de rondleiding ook inspirerend omdat de prettige ervaring van de deelnemers voelbaar is.”Ook meedoen aan een rondleiding? Je vindt alle informatie op de website van het museum.