Tot en met 20 mei: Zinnebeelden aan zee

2 stenen beelden uit de tentoonstellingJeanet Wisman, 'Geworteld' en Roger Ravelli, 'Hebben en zijn'. Nog te zien tot en met 20 mei in Beelden aan Zee, Scheveningen.

Vandaag wordt in museum Beelden aan Zee in Scheveningen een bijzondere expositie geopend: Zinnebeelden aan zee – De kunst van het anders zien XXV. Een gevarieerde groep kunstenaars die allen blind of slechtziend zijn laten hier hun werk zien én ervaren. Toegankelijkheid voor iedereen staat hierbij voorop.

De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Kunst en Cultuur voor Blinden en Slechtzienden (KUBES). Ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig jubileum heeft KUBESkunstenaars uitgedaagd zich te laten inspireren door het thema Zinnebeelden. Als je niet of slecht ziet, hoe geef je dan je zinnebeelden vorm? Het resultaat is verrassend en zeer bezienswaardig.

Dertig kunstenaars

Tijdens de tentoonstelling zijn beeldhouwwerken, schilderijen, foto’s en gedichten te bewonderen van dertig kunstenaars onder wie Berry den Brinker, Corrie Balemans, Marianne Poppenk en Angelique ten Holter.

Van Angelique ten Holter is onlangs ook een boek verschenen met 36 grote kleurenfoto’s van haar beeldhouwwerken en gedichten die daarop zijn geïnspireerd, Zielenroerselen en hersenspinsels. Het boekis tijdens de expositie te koop in de museumwinkel van Beelden aan Zee.

Anders zien

‘De kunst van het anders zien’ wordt tijdens de tentoonstelling letterlijk in praktijk gebracht. Alle beelden zijn aanraakbaar. Bovendien zijn er voelboxen waarbij de uitdaging is om beelden puur op de tast te herkennen.

Voor bezoekers die goed zien liggen er simulatiebrillen klaar. Daarmee kunnen ze ervaren hoe mensen met verschillende soorten oogaandoeningen hun omgeving waarnemen.

Gebruiksvriendelijke audiotour

Over de tentoonstelling is informatie voorhanden in verschillende leesvormen: braille, grootletter en audio. Om de auditieve informatie af te spelen wordt een even innovatief als eenvoudig hulpmiddel gebruikt, de Penfriend.

De Penfriend is zeer gebruiksvriendelijk voor  bezoekers die niet (goed) zien doordat het hierbij niet nodig is een nummer in te toetsen om een audiofragment te beluisteren. Bezoekers hoeven de Penfriend alleen maar bij een sticker te houden die naast het kunstwerk is bevestigd en het bijbehorende audiofragment begint vanzelf te spelen.

Over KUBES

KUBES is vijfentwintig jaar geleden opgericht door Arend Knot met een tweeledig doel: het cultuuraanbod beter toegankelijk maken voor blinde en slechtziende bezoekers en blinde en slechtziende kunstenaars stimuleren om hun creativiteit te ontwikkelen.

De stichting organiseert maandelijks een excursie naar een culturele instelling, jaarlijks een cultureel weekend, speciale leergangen kunstgeschiedenis en workshops, zoals het jaarlijkse beeldhouwweekend. Voor Kubes is dit de kweekvijver geworden van nieuw talent.

Ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum organiseert KUBES op 15 april ook het symposium  De kunst van het anders zien – meer dan oog voor kunst.

Over Beelden aan zee

Museum Beelden aan Zee is het enige museum in Nederland dat zich exclusief richt op moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. Het museum is opgericht door het verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg in 1994.

Aan het museum is een onderzoekscentrum verbonden: het Sculptuur Instituut. Beiden zijn gevestigd in een bijzonder gebouw van Wim Quist in de duinen van Scheveningen.