Toegankelijkheid Rijksmuseum onder de aandacht

Atrium, 2012. Foto: Pedro Pegenaute

Het loopt storm bij het Rijksmuseum: op de openingsdag telde het al ruim 20.000 bezoekers. Iedereen wil de oude meesters in hun vernieuwde omgeving komen bewonderen. Is dit ook te doen voor bezoekers die slecht zien? Niet altijd, blijkt. Maar het museum reageert snel op struikelblokken.

Onderzoekers van de website ToegankelijkAmsterdam.nl hebben het Rijksmuseum als een van de eersten beoordeeld op toegankelijkheid voor mensen met verschillende soorten beperkingen. 

Daaruit kwam naar voren dat het museum beter toegankelijk is dan vroeger. ‘Het Atrium, waar bezoekers binnenkomen, is overzichtelijk en geeft iedereen het gevoel welkom te zijn. Alle tentoonstellingsruimten zijn toegankelijk, ruimer en lichter dan voorheen.’

(On)zichtbare trap

Toch waren er voor slechtziende museumbezoekers ook struikelblokken in het museum. De treden van de natuurstenen trap in het Atrium waren moeilijk te onderscheiden. Er is zelfs een bezoeker geweest die een hoofdwond heeft opgelopen na een val van deze trap.

Inmiddels zijn op de traptreden ruwe, zwarte markeringsstrepen aangebracht. Op die manier zijn de treden beter zichtbaar. Ook wordt gekeken of de trapleuning aangepast kan worden zodat mensen zich helemaal tot beneden kunnen vasthouden.

3D-geluid

Bij een vernieuwd museum hoort een nieuwe audiotour. Het museum heeft gekozen voor een app die gratis te downloaden is op iPhone of iPad. Voor wie geen smartphone heeft, zijn er in het museum iPods met dezelfde audiotour te leen.

De app voegt een extra laag toe aan het museumbezoek. Niet alleen met informatie, maar ook met 3D-geluid en visuele animaties zoals een infraroodscan van Het Melkmeisje. Zeker voor mensen die minder goed zien, kan dit een grote toegevoegde waarde hebben.

In combinatie met VoiceOver, de voorleesfunctie van de iPhone, blijkt de app echter niet toegankelijk te zijn. Dit betekent dat gebruikers die voor de bediening van de iPhone zijn aangewezen op een voorleesstem de app niet kunnen gebruiken. Verschillende VoiceOver-gebruikers maakten hiervan melding op Twitter. Het probleem wordt momenteel bij het Rijksmuseum uitgezocht.