Museum Portugal wint Europese prijs voor toegankelijkheid

Logo van European museum of the year award. De tekst loopt in groen gele letters van buiten naar binnen in de spiraal waardoor het op een slakkenhuis lijkt.

Het Gemeentemuseum van Batalha in Portugal heeft zaterdag de Kenneth Hudson Prize 2013 gewonnen voor zijn inzet voor slechtziende en blinde bezoekers. De prijs gaat ieder jaar naar een museum dat een nieuw perspectief biedt op de maatschappelijke rol van musea. De wensen van de mensen die het museum bezoeken staan in Batalha voorop.

Museum voor iedereen

Het Gemeentemuseum van Batalha presenteert zich als een museum ‘voor iedereen’. Het museum bestaat sinds 2011 en biedt een inkijkje in de geschiedenis van de streek, van de prehistorie tot het heden. Het moest een museum worden waar alle bezoekers zich welkom voelen, inclusief mensen met een beperking.

Het begint al met het gebouw, waar iedereen zich comfortabel en zelfstandig moest kunnen bewegen. Obstakels en drempels zijn zo veel mogelijk weggehaald en de doorgangen zijn breed genoeg voor een rolstoel. De museumstukken zijn goed uitgelicht en voor blinden zijn er geleidelijnen. Er is zelfs een speciale ruimte waar geleidehonden kunnen uitrusten.  

Gepersonaliseerde tour

In het museum kun je een gepersonaliseerde tour volgen die is afgestemd op jouw voorkeuren en (on)mogelijkheden. Zo is er een audiotour met audiodescriptie en een multimediatour met een screenreader (spraakfunctie), vergroting, hoog contrast en gebarentaal. Verder is er gedrukte informatie in grote letter en in braille. De informatiebordjes in het museum zijn goed verlicht en in een duidelijke, contrasterende letter.

Iedereen kan het museum op zijn of haar eigen manier bezoeken. Er zijn museumstukken (originele en replica’s) die je kunt aanraken, films met extra grote ondertiteling en een vergrootglas. Ook is het mogelijk om een aangepaste rondleiding te volgen, individueel of in een groep.

Filmpje

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier een filmpje over de toegankelijkheid van het museum (in het Portugees).

Praktische informatie

  • Adres: Largo Goa, Daman en Diu, n ° 4. 2440-901, Batalha (Portugal)

Website: www.museubatalha.com