Museum4all zet museum­toegankelijk­heid op de kaart

Beeld waarop Karlijn de Winter voor een kleurrijk schilderij staat

Musea spannen zich steeds meer in om een breed publiek te bereiken. Kinderen, ouderen, rolstoelers – iedereen moet een museum kunnen bezoeken. Maar er is nog een groep die extra aandacht verdient: mensen die slecht zien. 1,4 miljoen Nederlanders hebben een oogaandoening, en dat is een groep die met de vergrijzing steeds groter wordt.

De website Museum4all zal een overzicht bieden van musea die ook voor mensen met weinig zicht aantrekkelijk zijn. Het project wordt gefinancierd door middel van crowdfunding via de website Voordekunst.nl (ook donateur of sponsor worden?). Museum4all is gelanceerd tijdens de Slechtziendendag op 19 januari.

Wat is Museum4all?

De website, die nu nog volop in ontwikkeling is, wordt een online museumgids met speciale aandacht voor mensen met een visuele beperking of oogaandoening. Er zijn talloze manieren waarop een museum op deze doelgroep kan inspelen: met een goed zichtbare collectie, een audiotour of hulpvaardig personeel. Bezoekers van de website kunnen musea beoordelen, recensies schrijven en hun ervaringen delen met anderen.

Wat wil Museum4all bereiken?

Museum4all wil dat musea in Nederland voor iedereen, met of zonder (visuele) beperking, een waardevolle plek zijn. Een plek waar je nieuwe indrukken en ervaringen kunt opdoen en een verminderd gezichtsvermogen zo min mogelijk een beperking vormt.

De site wil mensen inspireren om vaker een museum te bezoeken en musea prikkelen om meer rekening te houden met mensen die minder zien. Er zijn talloze laagdrempelige maatregelen die musea kunnen nemen om de visuele toegankelijkheid te verbeteren, een grote meerwaarde voor een enorme groep potentiële bezoekers.

Crowdfunding: iedereen kan bijdragen

Museum4all is een project van en voor museumliefhebbers en –professionals, met of zonder (visuele) beperking. Dit komt ook tot uitdrukking in de manier van financieren: voor Museum4all is een crowdfundingactie opgezet via de website Voordekunst.nl.

Crowdfunding houdt in dat het project wordt gedragen door donateurs. Iedereen die enthousiast is over Museum4all kan een donatie doen, bedrijven en particulieren. Donateurs kunnen daar ook iets voor terugkrijgen, zoals gratis advertentieruimte op de website (voor bedrijven) of vrijkaartjes voor musea (particulieren). Het gedoneerde bedrag komt rechtstreeks ten goede aan de bouw van de website www.museum4all.eu.