Maritiem Museum gaat voor toegankelijkheid

Een groep mensen met simulatiebrillen op hun neus staan in de hal van et museum

Letterlijk met andere ogen hun eigen museum bezoeken, dat was wat negen medewerkers van het Maritiem Museum Rotterdam voor een middag mochten doen. Met een actie in de Week van de Toegankelijkheid hadden zij een workshop gewonnen, georganiseerd in samenwerking met Museum4all, waarin ze konden ervaren hoe het museum overkomt op mensen met minder of geen zicht.

Judith Freijser, marketingmedewerker: ‘Wat me vooral duidelijk is geworden is dat je met kleine, eenvoudige aanpassingen vaak al ontzettend veel kunt bereiken.’ 

Simulatiebrillen

De deelnemers gingen het museum in met simulatiebrillen die hen voor even blind of slechtziend maakten. Hoe vind je de balie, als je die niet kunt zien? Hoe kun je een scheepsmodel onderscheiden als de verlichting zwak is? Voor veel deelnemers was de workshop een echte eyeopener. ‘Een erg nuttige, maar vooral ook inspirerende middag waarin we letterlijk een andere kijk op dingen hebben gekregen’, stond de dag erna op Facebook te lezen.

Professor Plons

Het Maritiem Museum zet zich al langer in voor toegankelijkheid. Eind vorig jaar heeft de kindertentoonstelling Professor Plons als eerste museum in Nederland een keurmerk gekregen van de Speeltuinbende van het NSGK (Nederlandse Stichting van het Gehandicapte Kind). In de tentoonstelling gaan kinderen op avontuur in de haven en maken ze spelenderwijs kennis met de maritieme wereld.

Kinderen kunnen in de tentoonstelling overal aan zitten en op klimmen, ook als ze in een rolstoel zitten. Speciaal voor kinderen met een visuele beperking is het prettig dat er contrasterende kleuren zijn gebruikt. Op de vloer is een looproute aangegeven met vrolijk gekleurde vissen – ook leuk voor kinderen die wel goed zien. Een goede toegankelijkheid, ook van de rest van het museum, is iets dat bij het Maritiem Museum voorlopig zeker op de agenda blijft staan. 

Over de workshop

De workshop ‘Met andere ogen door je museum’ is gegeven door een drietal partners die hun expertise op het gebied van museumtoegankelijkheid gebundeld hebben: Marjolein Kal (erfgoedprofessional, gespecialiseerd in visuele toegankelijkheid), Jaap Breider (eigenaar TactileView, gespecialiseerd in tast en tactiele toegankelijkheid) en Karlijn de Winter (tekstschrijver en hoofdredacteur Museum4all). Museum4all is een nieuwe website die museumtoegankelijkheid op de kaart zet, zie www.museum4all.eu.