Museum De Pont

Een grote open zaal met witte paneelwanden met schilderijen erop. De vloer glimt en het dak is licht en bestaat uit een metalen frame

De Pont is vernoemd naar de jurist en zakenman Jan de Pont (1915-1987) uit wiens nalatenschap in 1988 een stichting 'ter stimulering van de hedendaagse kunst' kon worden opgericht. Het museum is gevestigd in een voormalige wolspinnerij die door het Amsterdamse bureau BenthemCrouwel Architekten is verbouwd tot een ruimte waar hedendaagse kunst optimaal tot haar recht kan komen. De monumentale oude fabriek met de grote, lichte zaal en de intieme 'wolhokken' vormt een prachtige omgeving voor de vele kunstwerken.

Locatie:Wilhelminapark 1, 5041 EA Tilburg
Routebeschijving
Website:http://www.depont.nl/
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Audiotour
  • Geleidehonden toegestaan

Hoe toegankelijk is dit museum?

Collectie

Doordat het gebouw oorspronkelijk een wolspinnerij is, bestaat het plafond voor de helft uit glas. Dit zorgt ervoor dat, zeker de hoofdruimtes, ruim belicht worden met natuurlijk licht. Ook in de ruimtes eromheen is gezorgd dat alles goed zichtbaar is. De ruimtes waar een film wordt vertoond, zijn verduisterd en de toegang hiertoe kan wel donker zijn.

De museumstukken staan meestal los in de ruimte of hangen aan de muur zonder afzetting ervoor (enkele uitzonderingen daargelaten) en zijn dus goed te zien. Vrijwel alle werken hangen op een (ook voor een rolstoel of kinderperspectief) goed zichtbare hoogte. Geen van de werken mag worden aangeraakt en daarom houden suppoosten in de gaten of bezoekers niet te dichtbij komen.

Informatie

De informatievoorziening is, hoewel bewust niet uitvoerig, helder via eenvoudig leesbare bordjes op zaal. De audiotour is gratis verkrijgbaar bij de balie, voor kinderen is er een aangepaste versie met hoorspel. Er hoeven geen nummers ingevuld te worden, de audiotour werkt via het Podcatcher systeem, waarbij er gewezen hoeft te worden naar het symbool van de audiotour (wat zoals u zelf al op uw website noemt, tegemoet komt aan mensen die moeite hebben met het lezen/invoeren van audionummers). Verder is de audiotour ook via een QR-code te downloaden als app en kan dus ook thuis beluisterd worden (met een fotootje van het werk als referentiekader). Het systeem van de app is simplistisch: het omvat slechts een lijst met werken/kunstenaars die geselecteerd kunnen worden.

Gebouw

Het gebouw is eenvoudig te vinden en heeft genoeg ruimte om te parkeren ernaast. Er zijn invalideparkeerplaatsen dichtbij. Het museum is uitgestrekt op de begane grond en heeft dus geen trappen. Door de omvang van het gebouw is er genoeg ruimte tussen verschillende werken. Alleen de zogenaamde “wolhokken” (kleine kamertjes die aan de grote museumzaal liggen) zijn lastig te betreden met een rolstoel en de gang die naar de documentaire over de tijdelijke tentoonstellingen leidt, heeft een minder uitgebreide draaihoek. Deze is zeker wel te betreden met een rolstoel, maar het zal iets meer opletten zijn. Bij de entreebalie zijn gratis enkele rolstoelen of rollators te leen.

De zienswijzen hebben het museum bezocht in 2019.

Hier kun je het belevingsverslag van het Museum de Pont vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud