Anne Frankhuis

Een foto waarop de voorzijde van het huis is te zien waar Anne Frank tijdens de oorlog ondergedoken zat.Anne Frankhuis. Foto: Anne Frankhuis op Facebook

Bekijk Het Achterhuis waar Anne Frank verborgen zat.

Locatie:Westermarkt 20, 1016 GV Amsterdam
Routebeschijving
Website:https://www.annefrank.org
Openingstijden:Openingstijden
Toegankelijkheid:
  • Aangepaste rondleiding
  • Aanraken toegestaan
  • Audiotour
  • Braille
  • Pictomuseumkaart

Hoe toegankelijk is dit museum?

Het Anne Frankhuis is vaak lastig te bezoeken voor mensen die minder goed zien: het is er donker en meestal erg druk. Eén avond per jaar opent het museum de deuren speciaal voor bezoekers met een visuele beperking.

De museumstukken zijn meestal goed van dichtbij te bekijken en er zijn ook stukken die je mag aanraken. Er is een maquette van het gebouw, maar die staat helaas achter glas en is daardoor niet aanraakbaar.

En verder:

  • Het Anne Frankhuis is helaas niet toegankelijk met een rolstoel.
  • De rondleidingfolder van het museum beschikbaar in braille. Deze is te verkrijgen bij de informatiebalie.
  • Het is niet mogelijk om het museum met een geleidehond te bezoeken. Dit op advies van de ledengroep Geleidehondgebruikers van de Oogvereniging. In het museum zijn er namelijk veel trappen en de route is ingewikkeld.
  • Voor doven en slechthorenden is een speciale folder beschikbaar waarmee de verschillende filmpresentaties in het museum beter te volgen zijn.

De zienswijzen hebben het museum bezocht in 2019.

Hier kun je het belevingsverslag van het Anne Frank huis vinden.

Ervaring van een bezoeker

Gisteravond heb ik – met mijn partner – het museum tijdens de speciale openstelling voor mensen met een visuele beperking bezocht.

De ontvangst was zéér vriendelijk.
Voordat de eigenlijke rondleiding begon, kwamen we samen in een ruimte met een groot beeldscherm; de schrik sloeg me om het hart, nee toch, geen film?

Er werd een PowerPointpresentatie vertoond met veel foto’s en de uitleg was meer dan voortreffelijk, alles werd zeer beeldend besproken en er konden gelijk al vragen worden gesteld. Achteraf gezien was dit een onmisbaar onderdeel voor de verdere rondleiding.

De groep werd in tweeën gesplitst, wij gingen met Inez mee.
Tijdens het lopen merkte ik dat alle trappen en drempels – voor die avond – voorzien waren van knalgele stickers, zodat die obstakels voor de slechtzienden toch enigszins zichtbaar waren.
Omdat het nogal donker in het pand was, er heel veel trappen en kruip door sluip door situaties waren, had Inez een flinke zaklamp meegenomen en waarschuwde ons telkens vooraf wat ons te wachten stond.
Ook lichtte ze alle teksten – die op de wanden stonden – aan en las ze voor.

Wij mochten – bij hoge uitzondering – in het kantoor van Otto Frank en de oude keuken komen. Normaal komt daar geen publiek.
Omdat er in de rest van het museum geen meubels en/of verdere inrichting was, gaf dit wel een extra dimensie, al was niet alles meer origineel.
De sfeer was echter goed voelbaar.

We zijn het hele huis doorgelopen, trap op, trap af met heel veel duidelijke uitleg van Inez.

Het was zéér bijzonder, heel indrukwekkend.

Ondanks dat Inez natuurlijk neutraal moest zijn, gaf ze op een paar plekken in het museum aan, waar zij zelf erg van onder de indruk was.
Dat was onder andere de grote foto van Otto Frank op de zolder.
De manier waarop ze die foto aan ons beschreef was fantastisch.
Iedereen kon zich een beeld vormen van hoe Otto daar stond; kippenvel.

Al met al een zeer geslaagde avond, heel goed georganiseerd, hele fijne gidsen.
Dank!
Adri Hopman – Zeist

Tip
Als het museum sowieso al toegankelijk is voor visueel beperkten (Aangepaste rondleidingen, aanraken toegestaan, audiotour en braille info), waarom dan niet permanent gele markeringen bij trappen en drempels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Ga naar de inhoud