Ik zie, ik zie… humor in het Frans Hals Museum

Een man en vrouw staan voor een schilderij met rechts daarvan een tekst en links een kleiner schilderij. Ze hebben allebei een koptelefoon op hun hoofd.

Het Frans Hals Museum laat bezoekers beter naar objecten kijken met het initiatief Ik zie, ik zie… humor. Dit initiatief is een vervolg op de tentoonstelling Ik zie, ik zie… in 2015. Hierin werden de bezoekers uitgedaagd om op de details in de schilderijen te letten en zo de werken beter te bekijken. Nu worden de bezoekers, nog tot 3 september 2017, uitgedaagd de humor van de werken in te zien. Dit past mooi bij het thema humor dat als een rode draad door het museum loopt dit jaar.

De presentatie Ik zie, ik zie…humor gaat uit van de vaste collectie van het museum. Speciaal voor dit project zijn vier humoristen aangetrokken om de objecten beter te bekijken. De humoristen geven bezoekers aanwijzingen bij objecten en vertellen korte verhalen verspreid over diverse museumzalen.

Naast de drie goedziende humoristen Erik van Muiswinkel, Sylvia Witteman en Katrijn Van Bouwel is er ook een blinde humorist, Vincent Bijlo. Als voorbereiding heeft Bijlo een rondleiding gekregen in het museum waarbij gebruik gemaakt is van schilderijen in reliëf. Bijlo laat in Ik zie, ik zie… humor twee beelden met elkaar converseren en hij vertelt bij twee schilderijen wat hij erin ‘ziet’. Daarnaast heet hij als Frans Hals in de entree van het museum de bezoeker welkom.

Het Frans Hals Museum heeft standaard een uitgebreide audiotour die het aanraden waard is. Erbovenop zijn de audiofragmenten van Bijlo op zaal te beluisteren. Naast Bijlo heeft ook Erik van Muiswinkel gewerkt met audio fragmenten, zo’n 10 zijn aan de tentoonstelling toegevoegd. Sylvia Witteman en Katrijn Van Bouwel hebben gewerkt met tekstfragmenten.