Stadswandelingen in gebaren

Gera voor het beeld 'Ode aan Marten Toonder' waarop de figuren uit het stripverhaal van Olivier B Bommel zijn afgebeeld.

(aangepaste tekst obv artikel in het AD op 22 juli van Sandra de Vliegh)

In 2019 heeft Swedoro samen met Stichting Oren en Ogen Tekort een stadswandeling gegeven in Rotterdam tijdens de week van de toegankelijkheid. Hier werd erg enthousiast op gereageerd en hebben de beide stichtingen besloten om de samenwerking te intensiveren. De wandelingen die reeds ontwikkelt waren door Stichting Oren en Ogen
Tekort hebben we nu ook vertaald in gebaren. Deze wandelingen zijn voor zover wij weten uniek in Nederland. Een dove gids gaat op pad met de groep en vertelt hen alles over de stad in gebaren en leert mensen die de taal nog niet beheersen leuke gebaren die bij de wandeling aansluiten. Zo is het voor doven maar ook voor geïnteresseerde een erg leuke ervaring.

Op 26 juli was een eerste wandeling speciaal voor doven mensen. Zo konden zij de stad beleven in hun eigen taal. Via de beide stichtingen kunnen ook op aanvraag wandelingen worden geboekt, dan is het ook mogelijk voor horenden of gemengde groepen. Juist die gemengde groepen maken de wandeling erg interessant en amusant omdat men dan van elkaar kan leren. De beleving van de stad wordt dan niet alleen in gebaren vertelt, maar alle zintuigen worden dan geprikkeld.

De wandeling voor doven op 26 juli was een succes. Wij willen met deze wandeling graag de stad Rotterdam laten zien aan iedereen, de stad waar onze gidsen zo trots op zijn. Gera en Kirsten vertellen hier vol passie over.

(De video is in gebarentaal maar je kunt de ondertiteling aanzetten als je het niet kan volgen. Onder de video kun je een audiodescriptie beluisteren van wat er te zien is in de video.)

Even voorstellen:
Kirsten de Ven-Smit en Gera Vonk-Huisjes zijn beide dove stadsgidsen die ze met enthousiasme en kennis via gebarentaal gaan vertellen. Gebarentaal is voor Gera moedertaal en is niet vreemd. Voor Kirsten is op latere leeftijd gebarentaal gegroeid. Nederlandse Gebarentaal is visuele taal voor alle dove mensen.

Stichting Oren en Ogen Tekort biedt niet alleen stadswandelingen in gebaren aan, maar ook voor mensen die blind of slechtziend zijn, een multizintuiglijke ervaring. Deze rondleidingen worden gegeven door speciaal daarvoor opgeleide slechtziende stadsgidsen. Zo kan de
gids nog beter de ervaring laten beleven hoe je als iemand die blind of slechtziend is de stad ervaart. Ook voor mensen zonder visuele of auditieve beperking zijn de stadswandeling dus een enorme belevenis die we iedereen aanraden.

Meer informatie hierover kun je vinden op www.orenenogentekort.nl/stadswandelingen/