Boijmans van Beuningen wint RAAK Stimuleringsprijs

De winnaars van de prijs met organisatie van de prijs samen op een foto met de check en de bloemen

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en heeft daarmee de RAAK Stimuleringsprijs gewonnen. Het museum krijgt €25.000,- om de collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking.

Met het project ‘Oren en ogen tekort’ gaat Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe manier van rondleiden ontwikkelen. Het museum wil daarmee “een rijke kunstbeleving voor mensen met een visuele beperking in het museum mogelijk maken.” De bedoeling is dat kunstwerken op verschillende manieren benaderd worden. “Denk aan voelen, muziek, geuren, inbeelding of fysieke beleving.”

De nieuwe manier van rondleiding wordt op dit moment ontwikkeld en in december 2017 en januari 2018 met de doelgroep uitgetest. Voor deze testgroepen zoekt het museum nog mensen met een visuele beperking die de rondleiding willen uitproberen en mee willen denken over het optimaliseren van het programma. Heb je interesse? Mail dan naar de afdeling Educatie en publieksegeleiding van het museum.

Over de RAAK Stimuleringsprijs

Met de RAAK Stimuleringsprijs worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen. De RAAK Stimuleringsprijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. Vorig jaar won Museum Beelden aan Zee.Voor het eerst ontvingen alle drie de finalisten een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken. Zo ging het Utrechtse Museum Speelklok naar huis met een cheque van €10.000 en ontving het Tropenmuseum in Amsterdam €5.000. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie. Lees meer op de website van de RAAK Stimuleringsprijs.