Oren en Ogen tekort

Een man met baard en snor staat met bijna zijn neus op een schilderij om deze goed te bekijken

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam kreeg de meeste stemmen van het Nederlandse publiek en heeft daarmee de RAAK Stimuleringsprijs gewonnen. We zijn benieuwd hoe het plan is ontstaan en vroegen dat aan initiatiefneemster Elvera van Leeuwen.

Ken je dat gevoel, je hebt een leuke baan maar haalt er geen energie uit? Elvera van Leeuwen liep hier twee jaar geleden tegenaan en besloot er wat aan te doen. In samenspraak met haar werkgever kon zij twee dagen minder gaan werken om zich te richten op de dingen die ze écht leuk vindt; Creatief bezig zijn en mensen helpen. Door plannen te smeden, onderzoek te doen, te beleven en gesprekken te voeren is uiteindelijk haar bedrijf Mikxs ontstaan, een bedrijf dat creatieve oplossingen bedenkt voor activiteiten waar mensen met een auditieve of visuele beperking niet zonder meer aan kunnen deelnemen. Een van de plannen die zij bedacht, is het project “Oren en ogen tekort” waarmee een museumbezoek voor blinden en slechtzienden een belevenis wordt. 

Zo’n plan is leuk, maar zonder museum moeilijk uit te voeren. Daarom heeft ze in de lente van 2017 de stoute schoenen aangetrokken en bij Museum Boijmans van Beuningen aangeklopt. Met succes! Samen hebben zij het plan “Oren en Ogen tekort” ingediend bij de RAAK stimuleringsprijs. Dit leverde een nominatie op en uiteindelijk de eerste prijs. Daarmee was de uitrol van het project een feit.

Mikxs gaat een aantal museumgidsen van Boijmans trainen. Ze krijgen handvatten hoe zij een rondleiding voor de doelgroep interessant kunnen maken: eigenlijk leren ze hoe je kunst kunt zien zonder ernaar te kunnen kijken. De voorbereidingen zijn in volle gang en in februari 2018 zal de training van start gaan in samenwerking met Museum4all en Dedicon. De gidsen krijgen dan ook de gelegenheid om proefrondleidingen te geven waarbij ze het geleerde kunnen uitproberen in de praktijk. Daartoe is Boijmans nog op zoek naar blinden en slechtzienden die het willen beleven en hun mening willen geven. 

Zo gauw het nieuwe programma wordt gelanceerd in het museum, zullen we jullie hier zeker over informeren.