Tickle your Senses: Museumnacht in het Van Gogh Museum

Een zwart wit foto van handen die aan een tactiele tekening voelenFoto: © Nina Albada Jelgersm

Zaterdagavond 1 november, tijdens de Museumnacht Amsterdam, werden bezoekers in het Van Gogh Museum uitgenodigd om het leven en werk van Vincent van Gogh met al hun zintuigen te ervaren.

In de tentoonstellingszalen kroop de geur van amandelbloesem en dampende aardappelen de neus van bezoekers binnen. Het ontwerpersduo De Culinaire Werkplaats trakteerde bezoekers op een smaaksensatie vertaald uit de schilderijen van Van Gogh.

3D-reproducties

Ondertussen probeerden geblinddoekte bezoekers al tastend aan hoogwaardige 3D-reproducties van enkele meesterwerken, de Van Gogh Museum Relievo-collectie genaamd, de schilderijen van Van Gogh te visualiseren en uiteindelijk zo goed mogelijk na te tekenen voor hun vrienden.

Mc Zanillya gaf een show samen met een dansende gebarentolk die haar poëtische teksten vertaalde en in het Museumcafé was een Silent Disco. Ruiken, proeven, horen en zien kwamen samen in de zinnenprikkelende voorstelling van Theatergroep Turner die de bezoekers in vervoering brachten met het liefdesverhaal van Van Gogh.

“Geweldige uitkomst”

Dit multi zintuigelijke aanbod was ook goed toegankelijk voor mensen met een zintuigelijke beperking. Tijdens de Museumnacht bezocht een groep slechtziende en blinde leerlingen van ‘VSO Visio Amsterdam’ het museum.

Samen met leeftijdsgenoten van het ‘ROC Amsterdam’ vormden ook zij zich aan de hand van de Relievo’s een beeld van onder meer de beroemde Zonnebloemen (1889).

“Ik heb nooit meer kunnen zien dan het verschil tussen licht en donker. Hierdoor heb ik nooit kunnen ervaren wat er op een schilderij staat. De relievo’s van het van Gogh museum waren een geweldige uitkomst. Doordat de schilderijen 3d geprint zijn kon ik de werken aanraken. Ik kon precies voelen wat er op het doek geschilderd was! Door de relievo’s wordt kunst een stuk toegankelijker voor mensen die blind zijn.” – Bezoeker Leroy de Böck

De groep volgde bovendien een rondleiding en bezocht de theatervoorstelling.

Later op de avond nam een enthousiaste groep doofblinden van de werkgroep ‘Doofblinden in Beweging’ deel aan de workshop en danste mee met op de muziek van Zanillya.

Voorproefje

De workshops met Relievo’s waren een voorproefje van het nieuwe programma Van Gogh op Gevoel dat in 2015 wordt gelanceerd en speciaal is ontwikkeld voor blinden en slechtzienden en hun ziende vrienden en familie.