Iedereen wil voelen aan schilderijen Van Gogh

Een man voelt met twee handen aan een levensgroot schilderij van Van Gogh; de beroemde zonnebloemen.Foto: © Nina Albada Jelgersm

Het werk van Vincent van Gogh is nu ook te ‘zien’ door middel van voelen: het Van Gogh Museum is dit voorjaar van start gegaan met een speciaal programma voor slechtziende en blinde bezoekers. De toeloop was meteen enorm. Alle geplande sessies voor 2015 zijn inmiddels volgeboekt. Je kunt nu reserveren voor 2016.

Van Gogh op gevoel bestaat uit een interactieve rondleiding met een aanraaksessie waarin een beroep wordt gedaan op verschillende zintuigen. De kunst van Vincent van Gogh wordt door Van Gogh op gevoel toegankelijk gemaakt voor bezoekers met een visuele beperking, maar ook voor hun ziende vrienden, familie en begeleiders.

Prikkelen van de zintuigen

Vijf keer per jaar nemen speciaal getrainde rondleiders de bezoekers mee door het museum, waar het verhaal van Van Gogh wordt toegelicht aan de hand van zijn schilderijen uit de vaste collectie. In een speciaal ingericht atelier vindt vervolgens een aanraaksessie plaats: met behulp van onder andere vereenvoudigde reliëfkaarten en een maquette van De slaapkamer wordt het werk van Van Gogh letterlijk tastbaar. Daarnaast worden de zintuigen geprikkeld met bijvoorbeeld de geur van lavendel uit Zuid-Frankrijk en voorgelezen briefcitaten van Van Gogh.

Van Gogh Museum Relievo Collectie

Centraal in de aanraaksessie staan de Van Gogh Museum Relievos: hoogwaardige 3D reproducties van Van Goghs schilderijen. Deze Relievos zijn al in een eerder stadium ontwikkeld door het museum en bleken zeer geschikt om in te zetten voor dit programma. Van Gogh staat immers bekend om zijn dikke en expressieve verftoets, de Relievos bieden de blinde en slechtziende bezoekers nu de mogelijkheid zijn schilderijen te ervaren door te voelen. Ook voor de ziende deelnemers is het aanraken een bijzondere ervaring.

Een museum voor iedereen

Een van de voornaamste doelen van het Van Gogh Museum is het toegankelijk maken van de kunst en het leven van Vincent van Gogh voor zoveel mogelijk mensen. Van Gogh op gevoel is hierin een belangrijke stap. Het ervaren van de kunstwerken door een beroep te doen op verschillende zintuigen en het samen praten over Van Goghs kunst, zorgt voor een enorm positief effect op de museumbeleving van blinden en slechtzienden. Van Gogh op gevoel is mede tot stand gekomen met steun van het Oogfonds.

‘Ik was wel eerder geweest in het Van Gogh Museum, maar dan beleefde voornamelijk de rest van de familie het en dan hang je er een beetje bij. Ik had nu het gevoel ook mee te doen en dat is leuk want zo beleef je het museum meer.’

Robert – deelnemer met een visuele beperking

Enorme belangstelling

De belangstelling voor de aanraaksessies bleek enorm. Binnen enkele weken waren alle geplande sessies voor 2015 al volgeboekt.

In 2016 worden nieuwe aanraaksessies ingepland. Aanmelden voor de wachtlijst kan via 020-5705907 of per mail: vangoghopgevoel@vangoghmuseum.nl.

Kosten zijn € 15 museumentree inclusief workshop. Je kunt gratis een begeleider mee naar binnen nemen.