Schatten van Toetanchamon op de tast

Mensen staan te kijken naar wee gouden sarcofagen op een houten podiumFoto: ©Semmel Concerts

Hoe zien hiëroglyfen er eigenlijk uit? Of van welk materiaal zijn dodenmaskers gemaakt? Op 14 en 15 februari kunnen slechtzienden en blinden dit ontdekken tijdens een speciale rondleiding bij de tentoonstelling Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten, waarbij ze de schatten van dichtbij kunnen bekijken en aanraken.

Op deze speciale Blind Days kunnen mensen met een visuele beperking deelnemen aan een op maat gemaakte rondleiding door Egyptologen. De objecten uit de gereconstrueerde graftombe van Toetanchamon aanraken is normaal gesproken onmogelijk.

Nieuwe traditie

Vorig jaar organiseerde Amsterdam EXPO, waar de tentoonstelling van Toetanchamon is ondergebracht, ook al een Blind day tijdens de tentoonstel ling Body Worlds. Slechtzienden en blinden mochten toen geprepareerde organen vasthouden en aanraken. Het werd een enorm succes. 

Amsterdam EXPO wil met deze speciale rondleidingen een traditie opbouwen om haar tentoonstellingen – voor zover mogelijk – voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor mensen met een visuele beperking.