Museumnacht in het Oogziekenhuis


Het Oogziekenhuis Rotterdam doet ook dit jaar weer mee met de Rotterdamse Museumnacht op 9 maart 2013. ‘We zijn weliswaar geen museum, maar willen wel graag de uitstraling hebben van een museum’, licht beleidsadviseur communicatie Robert Spiering toe. Het Oogziekenhuis laat zien dat kunstbeleving en een visuele beperking heel goed samen kunnen gaan.

Tijdens de Museumnacht is er in het Oogziekenhuis een speciaal programma met kunstexposities, straattheater en een proeverij. Je kunt je naam leren schrijven in braille en een foto laten maken van je eigen oog. Ook voor kinderen is er van alles te doen, zoals zelf een bril maken, een traan schilderen, tactiele spelletjes spelen of een oog (tomaatje) hechten. De avond biedt een bijzonder inkijkje in een leven met minder zicht en laat zien dat het creativiteit allerminst in de weg hoeft te staan.

Fotowedstrijd

In aanloop naar de Museumnacht organiseert Het Oogziekenhuis een fotowedstrijd. Iedereen kan een foto insturen van een oog of iets dat op een oog lijkt. Alle inzendingen worden getoond tijdens de Museumnacht en de mooiste worden beloond met een mooie prijs, zoals een foto van de binnenkant van je oog.

Positief gevoel

Niet alleen tijdens de Museumnacht, maar het hele jaar door heeft Het Oogziekenhuis bijzondere aandacht voor kunst. Robert Spiering: ‘We richten ons binnen het ziekenhuis veel op angstreductie en -preventie, onder andere door kunst te vertonen. Alle kunst die bij ons hangt, heeft te maken met zien en met ogen. De bedoeling is dat mensen een positief gevoel krijgen en verrast zijn.’

De kunst is overigens niet specifiek gemaakt voor mensen met een visuele beperking. ‘Ons ziekenhuis is vanzelfsprekend wel afgestemd op mensen met een visuele beperking’, vult Spiering aan. Dit is bijvoorbeeld te merken aan de duidelijke bewegwijzering en markeringen. ‘We gaan uit van de mogelijkheid van mensen, en doen aanpassingen waar dat nodig is.’