Opgraving bleekveld

Logo Gemeente Tiel

Namens de gemeente Tiel mogen wij jullie uitnodigen voor het volgende:

Opgraving bleekveld

Op woensdag 12 oktober van 15.00 tot 17.00 kunt u iets unieks meemaken. Op het Bleekveld in Tiel mag u zelf voor twee uurtjes archeoloog zijn. Het Bleekveld ligt in de binnenstad van Tiel in het gebied waar de stad meer dan 1000 jaar geleden is ontstaan. Tiel was in die tijd een belangrijke internationale handelsstad. Het is ook de tijd van de Vikingen, die Tiel zelfs plunderden.

Altijd al willen weten wat een archeoloog doet? En wat voor schatten er uit de grond komen? Kom dan naar onze speciale middag voor mensen met een visuele beperking. U krijgt in de opgravingsput uitleg over wat archeologen doen en waarom de opgraving op het Bleekveld zo bijzonder is. U mag daarna in de naastgelegen historische Gerfkamer de honderden jaren oude vondsten zelf vasthouden. U krijgt uitleg wat de vondsten zijn, waar ze voor werden gebruikt en waar ze van zijn gemaakt. Een scherf van aardewerk, een oud muntje, een schedel van een rund of iets heel anders? U krijgt ze in handen!

Praktisch

U staat op een echte opgraving. Dit betekent dat een deel van het programma niet overdekt is en het kan uiteraard regenen. De grond in de opgravingsput is niet verhard, kan glibberig zijn en we moeten afdalen om bij de afgraving te komen. Het is dus wel belangrijk dat u goed ter been bent en het avontuur aan durft om in de put te klauteren. Houdt daarom rekening met uw kleding en schoeisel. Kleding die een beetje vies mag worden is het beste. Wij raden platte schoenen met een anti-slipzool aan. U mag uiteraard een begeleider meenemen, graag zelfs! Neemt u uw geleidehond mee? Houdt er dan rekening mee dat uw hond wellicht niet mee kan/ wil in de opgravingsput. Er is een ervaren persoon aanwezig van Oren en Ogen Tekort om de honden even op te vangen.

Er is maar beperkt plaats, dus wees er snel bij. Er is ruimte voor 30 mensen, inclusief begeleiders. Aanmelden kan door een mail te sturen aan elvera@orenenogentekort.nl. Let erop dat u ook even aangeeft of u een begeleider meeneemt. Deelname vindt plaats op basis van volgorde van aanmelding. In verband met vakantie hoort u in de week van 26 september of u een van de gelukkige bent die deel kan nemen.

Mocht u zich hebben opgegeven en toch verhinderd zijn. Laat het dan aub meteen weten, zodat we iemand anders kunnen uitnodigen die op de wachtlijst staat.

Vervoer:

De opgraving kunt u vinden op het parkeerterrein Bleekveld aan de Eerste Bleekveldstraat in het centrum van Tiel, tussen het culturele centrum Zinder en theater Agnietenhof. Parkeren kan in de parkeergarage Westluidensepoort. Dit ligt op steenworpafstand van de opgraving. Er is plaats om fietsen te stallen. Het is ook goed te bereiken met het openbaar vervoer (bushalte Tiel Westluidensepoort).