Het SS Rotterdam ontdekken

In een collage van foto's zijn verschillende kunstwerken van het schip in beeld gebracht

Afgelopen zondag was de eerste pilot dag op het SS Rotterdam voor de stichting Oren en Ogen tekort. Met een groepje vrijwilligers, Henri, Achmad, Joan, Elvera, Mirjam en oud schipper Gerard, liepen we de rondleiding geleid door Klaas en Raimond.

De rondleiding begon met een bakje koffie in de bar van de boot, waarbij Klaas zich voorstelde aan de groep en tegelijkertijd met ontzettend leuke anekdotes kwam over de verschillende kunstwerken die op de boot aanwezig zijn en prachtige verhalen over gebeurtenissen op de SS Rotterdam ten tijde van de vaart. Verhalen over gestolen beeldjes die door een list weer terug zijn gekomen, verhalen over de samenwerking met de douane met witte kruisjes die op koffers werden gezet, zodat klant koning kon blijven, maar het schip niet al zijn handdoeken en zilveren servies verloor door het “meenemen” van goederen uit de boot door hun cruise gasten.

Vervolgens ging onze wandeling door het schip van start. We begonnen onderin bij het zwembad. We kregen uitleg over het systeem van het produceren van warm water en het water zuiveren ten tijde van de rondvaarten. Het schip was in staat haar eigen water te produceren uit het zuiveren van zeewater. Wel tot meer dan 500.000 liter per dag! De route ging van de ene verdieping naar de andere, waarbij tussendoor de mogelijkheid werd gegeven om de beeldjes en keramieken tegels te voelen, tussen mythologische en andere geschiedenis verhalen door.
Ook gingen we een superieur hotel kamer in, om daar de kunst van die ruimte te bekijken. In de verschillende zalen kregen we uit iedere zaal zijn unieke eigenschappen mee; De design stoelen, de wandschilderijen, de uit perenhout gesneden beeldjes tot het verhaal van de deugden van Erasmus.

Toen we ook nog langs het dek gingen lopen om te ervaren hoe groot het schip eigenlijk is, was de route na bijna 2 uur klaar.
Uiteraard moeten er hier en daar zaken geschrapt worden. En wellicht is het een goed idee om meerdere en verschillende rondleidingen te gaan geven op de boot. Het SS Rotterdam is een ontzettend mooi groot museum met diverse mogelijkheden voor blinden en slechtzienden om kunst te voelen, ervaren en beleven. Op naar nog meer mooie belevenissen en rondleidingen op het SS Rotterdam in dit nieuwe jaar.