De toekomst is toegankelijk


Als dit als header op je LinkedIn-profiel staat is het wel duidelijk dat het onderwerp toegankelijkheid je na aan het hart ligt. Voor ons magazie Met Andere Ogen spraken we met Eveline Ferwerda, de bedenker van scribit.pro.

Even kort, wat is scribit.pro?

Scribit.pro is een tool waarmee online video’s toegankelijk gemaakt kunnen worden. Met de tool kun je zelf audiodescriptie, ondertiteling en een transcript (uitgeschreven versie van je video) maken en aan de video toevoegen. Zo kan iedereen je verhaal goed volgen.
Audiodescriptie kent niet iedereen nog, het is beeldbeschrijving voor mensen die blind of slechtziend zijn. Een voice-over vertelt in de stiltes van de video wat er in beeld te zien is. Zo kunnen ook mensen met een visuele beperking de video goed volgen.
Op www.scribit.pro staat een aantal handige tutorials die je snel wegwijs maken in de tool en je leren hoe je een goede audiodescriptie of ondertiteling maakt. Daarmee kun je zo zelf aan de slag. En heb je geen tijd om zelf al je video’s toegankelijk te maken? Dan staan onze pro’s voor je klaar. Zij maken je video zelfs binnen 24 uur helemaal toegankelijk.

Eveline, hoe ben jij betrokken geraakt bij scribit.pro?

Na mijn studie in Kunst en Economie heb ik een tijd gewerkt bij de brancheorganisatie voor Bioscopen en filmtheaters en werkte ik aan de transitie van analoge film naar digitale projectie. Toen dat project was afgerond ben ik mij gaan bezighouden met het verbeteren van de toegankelijkheid van bioscopen in Nederland. In Duitsland bleek een app te bestaan om audiodescriptie te beluisteren in de bioscoop en ik dacht dat moeten wij ook hebben! Ik kwam toen in contact met Soundfocus en zij waren al met het Bartiméus Fonds bezig met de ontwikkeling hiervan in Nederland. Het Bartiméus Fonds stelde mij aan als projectmanager voor de introductie van de EarCatch app. Die kun je gebruiken voor film in de bioscoop, maar ook bij het kijken naar tv programma’s. We hebben afspraken kunnen maken met het Filmfonds, zodat voor iedere Nederlandse film audiodescriptie wordt geproduceerd. Voor televisie lag een structurele voorziening ingewikkelder. Daar wordt nog altijd aan gewerkt door het Bartiméus Fonds in samenwerking met een heleboel partners. In die tijd dat we met de EarCatch app bezig waren ontstond ook het idee voor scribit.tv en scribit.pro.

Scribit.pro, dé online tool voor toegankelijke video’s

Ik zag de hoeveelheid online video’s en vond het zó zonde dat we daar nog niets voor hadden geregeld. Hoe zouden we dat toegankelijk kunnen maken? Toen ik hoorde van een crowdsourced ondertitelplatform uit Amerika, Amara, ontstond eerst het idee voor scribit.tv. Een platform waar mensen die blind of slechtziend zijn video’s kunnen bekijken met audiodescriptie en video’s die ze graag willen zien ook kunnen aanvragen. De audiodescriptie wordt gemaakt door vrijwilligers. Het Bartiméus Fonds durfde het aan en samen met het KPN Mooiste Contact Fonds hebben zij de ontwikkeling van scribit.tv mogelijk gemaakt. De Rotterdamse softwareontwikkelaars van Weave hebben de tool gebouwd en zijn inmiddels zelf helemaal doordrongen van het belang van toegankelijkheid. Toen dat eenmaal stond keek ik verder en bedacht dat ook voor mensen die doof zijn, of slechthorend, er extra voorzieningen nodig zijn om een online video te kunnen volgen. Zo werd scribit.pro geboren. Dit keer niet op basis van vrijwilligers, maar iedereen die zelf online video’s maakt kan hier zijn materiaal volledig toegankelijk maken. Audiodescriptie, ondertiteling, transcripts en gebarentaal, alles. En voor wie geen tijd heeft om het zelf te doen hebben we onze pro’s, die leveren binnen 24u jouw video op, compleet met alle toegankelijkheidsvoorzieningen. Vooral ook voor de zakelijke markt en overheden (die online volledig toegankelijk moeten zijn) is dit heel interessant. Je mist zoveel potentieel als je mensen buitensluit door je video’s ontoegankelijk online te plaatsen.

Hoeveel mensen worden geholpen met scribit.pro?

In Nederland gaat het om ruim 1,7 miljoen mensen. Zij hebben extra voorzieningen nodig om een video goed te kunnen volgen. Dat kan zijn omdat ze doof of slechthorend zijn, of blind of slechtziend. Maar de groep is in het echt nog veel groter. Hoe vaak heb je niet in de trein of in een wachtruimte online een video voorbij zien komen waarvan je op dat moment niet het geluid aan kon zetten? Superhandig als er dan ondertiteling bij de video zit. En voor mensen die laaggeletterd zijn, in Nederland ruim één miljoen, is audiodescriptie ook heel prettig, zij kunnen de video hiermee beter begrijpen. In Nederland hebben we het vaak over een inclusieve samenleving, daar streven we naar. Inclusieve online video, dus volledig toegankelijk, hoort daar gewoon bij.
We hebben echt nog een weg te gaan als het gaat om toegankelijke online videocontent. Overheidswebsites en apps moeten al helemaal toegankelijk zijn en dus is scribit.pro voor hen echt een uitkomst. Maar ook als ondernemer wil je geen potentiële klanten missen doordat je ze niet bereikt met de videoboodschap toch?

De toekomst

Scribit.pro is er. Het werkt, het is gebruiksvriendelijk en met de tutorials kan iedereen ermee aan de slag. Nu is het tijd voor bedrijven, overheden, zorginstellingen, banken en iedereen die online videocontent maakt om toegankelijkheid een prioriteit te maken. Toegankelijk publiceren moet de norm worden. Voor wie af en toe een YouTube video maakt is scribit.tv een mooie oplossing – doorloop daar de tutorials en je kunt ook zelf als vrijwillige beeldbeschrijver aan de slag! En voor grotere partijen die meer videocontent maken en naast audiodescriptie ook ondertiteling, transcripts en gebarentaal willen aanbieden is scribit.pro de perfecte match. Dus kijk op www.scribit.pro en ga aan de slag. Of neem even contact op met Eveline Ferwerda op eveline@scribit.pro