Aan een grote moestuin ligt een volledig gerenoveerde boerderij waarin het museum is gevestigd.

Fries Landbouwmuseum

Het Fries Landbouwmuseum is gevestigd in een prachtige Rijksmonumentale boerderij ten zuiden van Leeuwarden, op de grens van stad en platteland. In de museumboerderij maakt de bezoeker op een levendige manier kennis met tweeduizend jaar geschiedenis van de akkerbouw, de veeteelt, de zuivelindustrie, de landbouwmechanisatie, de cultuur en de boerderij als kathedraal van het landschap. Daarmee is het museum uniek in Nederland. De bijzondere en uitgebreide collectie landbouwgereedschappen, gebruiksvoorwerpen, foto’s en schilderijen worden in een moderne en frisse vormgeving tentoongesteld. De bezoeker beleeft de leef-, werk- en woonomstandigheden van de boer en voelt hoe de cultuur en geschiedenis van Friesland…

Read More

Een zandkleurig stenen gebouw van 2 verdiepingen gelegen aan het water. Het pand heeft een grijs dakpannen waarin rode pannen het woord Kaashandel in is te lezen

it Tsiispakhûs

Een monumentaal kaaspakhuis daterend uit 1905,in gebruik geweest als kaaspakhuis en thans museum waarin de geschiedenis van de boter- en kaasbereiding wordt getoond, de opkomst van de vele melkfabrieken in Friesland wordt verteld en getoond, de positie van de boerin en het verlies van haar taak op de boerderij wordt belicht.

Read More

Het modern aandoend gebouw is grotendeels van glas en heeft een groot uitstekend plat dak

Fries Museum

Het Fries Museum vertelt het ‘verhaal van Friesland’ aan de hand van historische objecten en kunstwerken. Denk aan het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, oude kostuums, bodemschatten uit de Friese terpen, de nalatenschap van exotische danseres en mogelijke dubbelspion Mata Hari, schilderijen van Gerrit Benner, hedendaagse beeldende kunst en de film de Overval.

Read More

Een statig aandoend gebouw van rood baksteen met grote ramen en een grijs pannendak. Voor het plein voor het gebouw staat een hoog zwart spijlen hek

Keramiekmuseum Princessehof

Het Keramiekmuseum Princessehof bezit de grootste en meest gevarieerde verzameling Chinees porselein in Nederland en toont het een rijk een veelzijdig beeld van de Nederlandse art nouveau- en art deco-keramiek uit de periode 1880-1930. De collectie kent een aantal absolute hoogtepunten zoals het keizerlijk porselein uit China en een plastiek van Karel Appel.

Read More

Kinderen voelen aan een van de opgezette dieren in het museum

Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum ga je op avontuur in de natuur. verdiepingen vol informatie, bijzondere dieren en planten, opdrachten, proefjes, spelletjes en andere verrassingen nodigen uit om ontdekt te worden. Zelf doen en beleven staan centraal in dit museum.

Read More

Kleine vissershuisjes van baksteen met witte kozijnen en groene luiken. De hekjes voor het huis komen uit op het met heg omheinde grasveld

Museum ‘t Fiskershuske

In het noordelijkste deel van Friesland, direct aan de Waddenzee, ligt het beschermde dorpsgezicht van Moddergat. Hier ligt een bijzonder  openluchtmuseum waar de herinneringen aan de verdwenen kustvisserij en de visserscultuur levend gehouden worden.

Read More

Een rood bakstenen statig gebouw met twee verdiepingen omringd door een heuphoog hek

Nationaal Vlechtmuseum

Het Vlechtmuseum is ondergebracht in de voormalige Rijksrietvlechtschool in het Friese Noordwolde. Het museum heeft een brede collectie vlechtwerk. Traditioneel en eigentijds, uit Nederland en uit andere delen van de wereld. Naast de bekende manden en meubels vind je hier ook allerlei sieraden, kunstnijverheid, gebruiksvoorwerpen, designobjecten, verpakkingen en gebruiksvoorwerpen.

Read More

Ga naar de inhoud