Archeon onder de loep

Een historische verbeelding van rieten hutten op een kaal terrein met houten kano's die op de kant liggen en prehistorische mensfiguren.

Donderdag 29 augustus kwamen in Themapark Archeon in Alphen aan de Rijn zo’n 30 slechtziende en blinde bezoekers bij elkaar. Zij beoordeelden het park op bereikbaarheid en toegankelijkheid. Het Archeon wilde graag weten hoe zij het park ervaren. En vooral: hoe kan Archeon het park nog interessanter maken voor deze doelgroep?

De dag viel middenin de Vikingweek, een vroeg-middeleeuws evenement. Samen met medewerkers van Archeon hebben de deelnemers het park doorkruist, van de steentijd tot de Romeinse gebouwen en van de Vikingen tot de minderbroeders in Gravendam. Zo konden ze een goede impressie krijgen van wat er in het park allemaal te zien, ruiken en horen is en aan welke activiteiten je zoal kan deelnemen.

Het idee voor deze dag is ontstaan tijdens het symposium dat Stichting KUBES op 15 april hield over de toegankelijkheid van culturele instellingen voor mensen met een visuele beperking. Verschillende organisaties werkten aan de dag mee: Bartiméus inclusief Advies, stichting KUBES Kunst en Cultuur voor Blinden en Slechtzienden, de Oogvereniging en Koninklijke Visio.

Wat vind jij?

Wat vind jij van het Archeon? Hoe aantrekkelijk is het park voor bezoekers die minder goed zien? Kun je je weg goed vinden en is er voldoende te beleven? Deel je ervaringen met ons.