Wandelen met Joan

Door Jan Vermaak

Op woensdag 5 oktober heeft Joan Titarsolej (roeister op de maandag) een geweldige wandeling georganiseerd door het centrum van Rotterdam. Zij doet dat vanuit de stichting “Oren en ogen tekort”. Jan Vermaak en zijn vrouw Geja hebben ervan genoten! De start was op de Binnenrotte, waar zij ons vroeg om eventjes oogkleppen op te doen om zodoende te ervaren, wat het is om slechtziend te zijn.

Joan met een groep met op de achtergrond de Laurenskerk
Een deelnemer ervaart het lopen met een geleidestok op geleidelijnen

Vanuit de Binnenrotte liepen we naar de Hoogstraat en door naar de kubuswoningen. Daar haalde zij een voorbeeld uit haar tas van een kubuswoning in 3D, om zodoende te voelen hoe de architect het zelf voor ogen had, met alle details die je hierbij kon voelen. Twee studenten van de Hogeschool voor journalistiek liepen ook mee en zij maakten van deze bijzondere wandeling een verslag voor hun studie. Ook zij vonden het zeer inspirerend. Ze mochten zelfs even ervaren hoe het is om met een blindenstok te lopen. Toeristen keken ervan op en deden een stap opzij..!

We liepen ook nog even de Markthal in om daar te beseffen hoe de geluiden op iemand af komen die blind of slechtziend is. Ook hiervan toonde zij ons een 3D-model. Tot slot gingen we naar het beeld van Maarten Toonder, waar zij een goede uitleg gaf wat dit beeld voorstelt. Terug naar de Binnenrotte, waar zij ons nog even trakteerde op een kop koffie.

Heb je ook belangstelling voor een van haar wandelingen over de iconische architectuur rond de Blaak, ga dan naar de website “OrenenOgentekort.nl” en bekijk daar de mogelijkheden van deze bijzondere manier van wandelen door Rotterdam. Joan: bedankt..!

Jan en Geja Vermaak

Deelnemers voelen aan een kunstwerk
Joan tijdens een rondleiding met op de achtergrond de Markthal