Over de grens (4): Italië

mensen voelen aan een wat stenen beeld van een vrouw die in kleermakerszit zit. Ze draagt een hoofddoek.Museo Tattile Statale Omero, Ancona

In het buitenland kom je vaak de mooiste voorbeelden tegen van toegankelijke musea. Er wordt van alles gedaan om bezoekers die minder goed zien een aantrekkelijk aanbod te bieden. In de vakantieperiode geven we daarom graag internationale museumtips. In deze aflevering: Italië.

Houd je van het aanraken van kunst, van replica’s van beroemde beeldhouwwerken of gipsen afgietsels van beroemde schilderijen? Goed nieuws, want dat kan in Italië op verschillende plekken.

Ancona – Museo Tattile Statale Omero

In dit “tactiele” museum is aanraken de norm. In het museum staan 150 verschillende reproducties van de meest beroemde beeldhouwwerken uit de kunstgeschiedenis. Een aantal daarvan zijn reproducties op ware grootte. Alles kan, uiteraard, worden aangeraakt. Het museum organiseert workshops en shows die de vijf zintuigen prikkelen. Ga naar de website van het museum

Bologna – Museo Tattile Anteros

In dit museum vind je vele beroemde schilderijen uitgevoerd in basreliëf. De schilderijen komen uit verschillende periodes, van de middeleeuwen tot de moderne tijd, maar de nadruk ligt op de renaissance (niet alleen Italiaanse renaissance, overigens). Ervaren gidsen begeleiden je als bezoeker bij het ontdekken en “lezen” van de reliëfs. Ga naar de website van het museum (Italiaans).

Vaticaans museum

Bart Simons mailde ons de volgende tip: “In Rome moet je natuurlijk het Vaticaans museum bezoeken. Toegang voor blinden is gratis en ook voor de begeleider. Het is gemakkelijk bereikbaar met de metro. Er is een rondleiding voor blinden, helaas enkel in het Italiaans, maar gids Antonio was fantastisch. Zie de website van het museum.”

La Girobussola

La Girobussola is geen museum, maar een organisatie die zich inzet om musea (en andere bezienswaardigheden) in Italië toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De organisatie is misschien nog het beste te vergelijken met Stichting Kubes in Nederland. Via La Girobussola kun je excursies boeken naar musea in heel Italië, en zo nu en dan organiseert La Girobussola ook een trip naar het buitenland. De organisatie werkt veel samen met musea voor het ontwikkelen van bijvoorbeeld tactiele kaarten en 3D-prints. La Girobussola won onlangs nog een prijs voor “inclusief toerisme”. Ga naar de website van La Girobussola of bezoek de Facebook-pagina.

Deel ook jouw museumtips

Welke musea in Italië heb jij bezocht? Mail je reactie naar info@museum4all.eu en we voegen jouw museumtips toe.