Over de grens (2): Frankrijk

een foto van de glazen piramide met op de achtergrond het zandstenen gebouw van het museum

In het buitenland kom je vaak de mooiste voorbeelden tegen van toegankelijke musea. Er wordt van alles gedaan om bezoekers die minder goed zien een aantrekkelijk aanbod te bieden. In deze vakantieperiode geven we een aantal internationale museumtips. In deze aflevering: Frankrijk.

Louvre, Parijs

Beelden aanraken is in een museum normaal gesproken uit den boze, maar in één zaal in het Louvre is dat nu juist wél de bedoeling.

De Galerie Tactile is geopend in 2011. De tentoonstelling is in eerste instantie, maar zeker niet alléén, opgezet voor bezoekers met een visuele beperking. Ook alle andere bezoekers worden dus aangemoedigd om aan de kunstwerken te zitten.

Voor wie dat wil kan een medewerker van het museum vanaf de informatiebalie met je meelopen naar de Galerie Tactile. Voor de tentoonstelling zelf is een speciale audiotour beschikbaar met audiodescriptie. 

Links naar het Louvre: Toegankelijkheid, Galerie tactile

Cité des Sciences & de l’Industrie

Dit museum is hét toonbeeld van toegankelijkheid. Al je zintuigen worden hier uitgedaagd. Bij iedere tentoonstelling is er van alles aan te raken. Zo kun je bijvoorbeeld een beeldje van een foetus van 14 weken oud in je handen houden.

Verder zijn er presentaties met braille, afbeeldingen in reliëf, duidelijke tekeningen en teksten die voor slechtzienden goed leesbaar zijn. Er is in dit museum ook van alles te horen: geluiden uit het heelal, geluiden uit de natuur (een slak die sla eet, bijvoorbeeld) en menselijke geluiden (verschillende soorten talen). 

Voor wie meer van groepsprogramma’s houdt: het museum organiseert talloze toegankelijke rondleidingen en workshops. Van reliëftekenen tot een demonstratieworkshop mechanica en rondleidingen door de verschillende exposities. 

Op de website van het museum is zeer uitgebreide informatie te vinden over de toegankelijkheid. Hoe je bezoek voor te bereiden, welke tentoonstellingen speciaal aanbevolen worden voor bezoekers met een visuele beperking, audiotours die je gratis kunt downloaden en nog veel meer.

Link naar de Cité des Sciences & de l’Industrie: Toegankelijkheid – visuele beperking

Meer tips?

Wat is jouw favoriete toegankelijke museum in Frankrijk? Laat het ons weten!