Over de grens (1): Groot-Brittannië

Een foto van het glazen dak van het musuem vanaf de binnenzijde genomen. Rechts een ronde witte zaal

In het buitenland kom je vaak de mooiste voorbeelden tegen van toegankelijke musea. Er wordt van alles gedaan om bezoekers die minder goed zien een aantrekkelijk aanbod te bieden. In deze vakantieperiode geven we een aantal internationale museumtips. In deze aflevering: Groot-Brittannië.

‘Bezienswaardigheden zoals musea zijn in Groot-Brittannië vaak goed toegankelijk’, geeft Martin Roberts aan. Zelf is hij blind en als verkoop- en supportmedewerker van een grote hulpmiddelenfabrikant reist hij het hele land door. ‘Als je van tevoren aangeeft dat je komt, staat er meestal iemand klaar om je rond te leiden. In de grotere musea zijn vaak audiotours en informatie in braille.’

Museumtips

Science Museum, Londen

‘Wat ik zelf een aanrader vind’, vervolgt Martin, ‘is het Science Museum in London. Daar kun je van alles aanraken en zelfs proeven.’ Het museum biedt daarbij informatie in braille en grootletter. Verder kun je op de website een aantal fragmenten met audiodescriptie downloaden. Deze geven een levendige beschrijving van wat in het museum te zien is.

Links naar het Science Museum: Toegankelijkheid

British Museum, Londen

Bij de Egyptische en Griekse collecties zijn er speciale replica’s die je mag aanraken. Hier zijn ook informatiebordjes met braille. Verschillende museumgidsen en een plattegrond van het museum zijn beschikbaar in grootletter. Ook zijn er vergrootglazen te leen. Verder biedt het museum een audiotour met audiodescriptie van maar liefst 200 museumstukken. Vraag hiernaar bij de Multimedia Guide Desk.

Links naar het British Museum: Toegankelijkheid

Tate Modern, Londen

Dit museum biedt een fantastische mogelijkheid om je bezoek online voor te bereiden: i-Map. Deze online omgeving, speciaal ontwikkeld voor mensen met een visuele beperking, helpt je op een systematische en inspirerende manier de schilderijen uit de collectie van Tate te bekijken.

In het museum zelf is informatie in grootletter en een audiotour met audiodescriptie beschikbaar. Ben je er op tijd bij, dan kun je een Touch tour (speciale rondleiding) boeken. Voor geleidehonden staan in het museum drinkbakken klaar.

Links naar Tate Modern: Toegankelijkheid,

National Portrait Gallery, Londen

De medewerkers van de National Portrait Gallery zijn altijd bereid om mensen met een visuele beperking even een handje te helpen of de weg te wijzen. Bij de informatiebalie ligt een speciale audiotour klaar met beschrijvingen van tientallen portretten. Deze zijn ook via de website te downloaden.

Verder staan er in de zalen rekken met brochures over de portretten in grootletter en in braille, inclusief voelbare en uitvergrote afbeeldingen.

Links naar de National Portrait Gallery: Toegankelijkheid, Audiodescriptie

The Titanic Experience, Belfast

Dit museum heeft een speciale audiotour ontwikkeld voor bezoekers met een visuele beperking. De tour is zo opgezet dat je het museum zo veel mogelijk op een gelijkwaardige manier kunt beleven. De audiotour geeft uitgebreide beschrijvingen van de ruimte en de stukken die er te zien zijn, evenals van de Titanic zelf.

Meer toegankelijke museumtips vind je op de website van de RNIB, de Britse organisatie voor mensen met een visuele beperking.

Wat is jouw favoriete toegankelijke museum in Groot-Brittannië? Laat het hieronder weten!