Ons Bezoek aan het Van Loonmuseum

Wij, Karline en Anita, werden heel vriendelijk ontvangen op zondag 1 november in het Van Loonmuseum. Wij kregen een speciale rondleiding van 11 uur tot half 1, tijdens deze rondleiding werd er veel verteld en mocht ik, Anita, veel dingen aanraken.

We zijn begonnen beneden in het koetshuis, waar we eerst koffie en thee kregen, en daar werd het een en ander alvast verteld door Tristan, onze gids.

In dat koetshuis stonden rijtuigen en een slede die ik aan mocht raken.

Toen naar de begane grond en daar hebben we de blauwe salon en de rode salon en de eetkamer bekeken. In de salons heb ik de kasten en de rococostoeltjes mogen aanraken en in een daarvan even plaats mogen nemen. Zo ook in de rode salon. In de eetkamer stond een tafel volledig gedekt met porselein, dat is te kostbaar om aan te raken. Ook de open kast met servies kon niet worden aangeraakt. Ik heb wel even een zilveren mes in mijn handen gekregen.

In een andere kamer heb ik een bladgouden consolekast helemaal mogen aanraken en ook een mooi japans kastje dat daar weer bovenop stond. Dit alles mag normaal niet worden aangeraakt. In de hal van het museum hangen veel schilderijen waarvan enkele werden beschreven door Tristan, waaronder ook een schilderij met een feesttafereel, een bruiloft, en daar had de bruid een wit taftzijden jurk aan. nu kon Tristan mij stukjes stof laten voelen, zoals: tafzijde, goudbrokaat en kant. Eigenlijk was om half 1 de rondleiding ten einde, maar toen ik vroeg, of we ook de slaapkamers mochten bekijken op de hoger gelegen verdieping, heeft Tristan ons bezoek met een half uurtje verlengd. We hebben nog een slaapkamer en een kinderkamer bekeken, daar mochten de hemelbedden ook worden aangeraakt en toen nog naar beneden naar het souterrain waar we de keuken nog hebben bekeken. Veel koperen pannen op het kolenfornuis, allemaal aangeraakt.

Dit museum is beslist een bezoek waard en is goed toegankelijk, wel veel trappen natuurlijk, dus niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Je wordt er vriendelijk ontvangen en onze gids, Tristan, heeft zijn uiterste best gedaan om mij zoveel mogelijk van het bezoek te laten genieten en zoveel mogelijk mee te laten beleven van wat er zoal te zien is.

Dit museum is zeker een aanrader!

Ik kan Anita’s verslag volmondig beamen. Onze gids, Tristan, gaf Anita volop de tijd om Huis Van Loon te ontdekken. Ik was er zelf al meerdere keren geweest, maar als ziende had ik veel meer oog voor de portretten en wie dat allemaal zijn. Nu kreeg ik veel meer oog voor de voorwerpen. Zo liet Tristan ons eerst een consolekast zien in rococostijl en daarna een andere kast die al kenmerken van de Empire stijl vertoont. Ik was ook heel erg onder de indruk van hoe Anita dit allemaal opneemt en hoeveel ze weet. Het schilderij van de bruiloft is bijvoorbeeld geschilderd door Jan Miense Molenaer. Zij wist er meteen zelf bij te vertellen dat hij de echtgenoot was van Judith Leyster, een van de bekendste vrouwelijke 17de eeuwse schilders, want ze kende het verhaal via een hoorspel. Kortom, ik was heel erg onder de indruk van de gids, van mijn maatje en van het huis. Ik heb zelf ontzettend genoten en heb veel bijgeleerd.

Karline Vandenbroecke en Anita Gonzalez