Nieuwe RAAK Stimuleringsprijs

Een man voelt aan de achterkant van een auto, een ouderwetse eend, deze hangt alleen ondersteboven

Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben de handen ineen geslagen om musea te stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. In november zal voor de eerste keer de RAAK Stimuleringsprijs worden uitgereikt aan het museum met het beste idee voor een toegankelijke collectie volgens de vakjury en het Nederlands publiek.

Toegankelijkheid vanzelfsprekend

Beeldhouwer George Kabel, zelf blind, is één van de juryleden: “Met mijn deelname aan de jury wil ik laten zien hoe belangrijk het is voor mij als blinde kunstenaar dat musea worden aangemoedigd en het als een vanzelfsprekende taak gaan beschouwen om hun collecties en de bijbehorende informatie zoveel mogelijk toegankelijk te maken voor bezoekers met een visuele beperking.” 

RAAK Stimuleringsprijs

Om kans te maken op de RAAK Stimuleringsprijs presenteren musea een plan voor het toegankelijk maken van de collectie voor mensen met een visuele beperking. De jury, bestaande uit mensen uit de doelgroep, de museumwereld en (blinde) kunstenaars, bepaalt welke drie musea het beste voorstel hebben ingediend en stellen hiermee een shortlist samen.

De drie musea die volgens de vakjury het beste plan voor toegankelijkheid hebben ingediend worden medio augustus bekend gemaakt op www.raakstimuleringsprijs.nl. Vervolgens wordt het publiek gevraagd te stemmen op hun favoriet van deze top 3. Het juryoordeel en de publieksstemmen samen, bepalen de uiteindelijke winnaar. De jaarlijkse prijs zal voor het eerst uitgereikt worden op 17 november 2016 in het Van Abbemuseum in Eindhoven.

De RAAK Stimuleringsprijs bestaat uit:

  • Een geldbedrag van €10.000,- vrij te besteden aan het toegankelijk maken van de collectie voor de blinde en slechtziende bezoeker.
  • Drie stuks reliëftekeningen naar keuze met een waarde van €2.500 tot 3.000,-.
  • Een workshop ter verdieping van de kennis op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking.
  • Vier dagdelen kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie.
  • Deelname aan de Expeditie Ribbelroute van het MuZIEum voor zes personen.