Jubilerend museum trakteert verzorgingshuizen

Een ouderwetse zwarte bakeliet telefoon met ronde draaischijf en afneembare hoorn met gekruld snoer.

Het Museum van de 20e Eeuw bestaat al weer 25 jaar en trakteert daarom alle bewoners van verzorgingshuizen in Noord-Holland op een gratis museumbezoek. Juist voor ouderen en dementerenden is het een waar Feest der Herkenning. Niet voor niets is dat al 25 jaar de lijfspreuk van dit nostalgische museum dat gevestigd is in een oude gevangenis bij de haven van Hoorn.

Niet alleen de bewoners van verzorgingshuizen kunnen gratis naar het museum, ook hun begeleiders mogen gratis naar binnen. Zo kan een leuk en goedkoop uitje voor de ouderen georganiseerd worden.  Alleen voor het vervoer dient het verzorgingshuis zelf te zorgen. Het museum is rollator- en rolstoelvriendelijk en het museum schenkt ook nog gratis een kopje koffie of thee. De rolstoelbusjes (maximale lengte van bussen 8 meter!) kunnen bij de achteringang de gasten laten in- en uitstappen zodat men met enkele stappen binnen is.

Plezierig uitje
Directeur Hans Stuijfbergen van het Museum van de 20e Eeuw: “We vinden het leuk om in ons jubileumjaar voor deze groep ouderen wat extra te doen. Uit ervaring weten we dat ze een bezoek aan ons museum waarderen en een plezierig uitje hebben. Het aanbod geldt tot het eind van 2019.”

Feest der Herkenning
De oude interieurs (van huiskamers tot keukens tot winkeltjes), maar ook de zalen met oud speelgoed en met de historie van radio, tv en telefoon, roepen bij deze groep ouderen allemaal nostalgische gevoelens op. Ook de wisselexposities (nu Floris, de TV-serie én Märklin treinen) zijn vaak geschikt voor de doelgroep.

Ouderen bloeien op
Ervaring leert dat veel ouderen, zeker ook dementerenden, opbloeien tijdens hun museumbezoek. Men gaat mee zingen met liedjes, herkent spullen uit de eigen jeugd en soms wordt zelfs een dansje gemaakt. Gezien de mooie ligging van het museum, op een schiereiland bij de haven, kan bij mooi weer ook nog een stukje gewandeld worden langs het water.

Reserveren
Dit gratis uitje is bedoeld voor groepen bewoners van verzorgingshuizen en de begeleiders van het huis. Voor deze groepen is het noodzakelijk om te reserveren. Dat kan via info@museumhoorn.nl. Op www.museumhoorn.nl is meer informatie over het museum te vinden. Het museum is met de landelijke MuseumKaart altijd gratis te bezoeken.