I.M.Perfekt, Jan Anoniem exposeert – door Mirjam Koornneef

Een detail van een van de werken van Jan Anoniem, opgebouwd uit een geweven net van gele witte en rode kraaltjes

Afgelopen weken was er in de Tuingalerie van Studio Pulrich te Den haag, een tentoonstelling te zien, die zich geheel richtte op de zintuigen en het non-verbaal communiceren. De kunstenaar noemde zichzelf Jan Anoniem, omdat hij er alles aan deed om zoveel mogelijk vooroordelen, veronderstellingen en prikkels rondom en tijdens zijn kunsttentoonstelling te vermijden.
De tentoonstelling was voor iedereen bedoeld, maar zeker ook voor zintuigelijk gehandicapten, maar ook voor iedereen die wilde ervaren hoe het is om tijdelijk een van de zintuigen uit te schakelen.

Jan vond het jammer dat je bijna nooit kunst mag aanraken, daardoor gaat een groot deel van de zintuigelijke ervaring verloren. Daarom ging hij met deze expositie de uitdaging aan om alle zintuigen te prikkelen en niet alleen het zicht.

Zijn werken waren gebaseerd op regels uit “Also sprach Zarathustra” van Nietzsche. De werken waren allemaal vervaardigd uit duurzaam verkregen materialen en ook materialen die “gehandicapt/afgekeurd” waren. Jan hoopte ook met dit concept een sociale duurzaamheid te creëren. Mede door iedereen interactief bij elkaar te brengen. Mede is het doel geweest kunstvoorwerpen zintuigelijk ander te beleven, zodat de cognitieve dissonantie gereduceerd werd.

Vanaf het moment dat we geboren worden, kunnen wij als mensen al licht, geluid, aanraking, geur en smaak ervaren. Eigenlijk scannen wij mensen als een soort streepjescode: haar, voorhoofd, wenkbrauwen, oogleden, ogen, neus en lippen. Onze hersenen ontvangen die informatie, maar wat als nu 1 of meer zintuigen uitvallen? De hersenen zullen trachten dit gemis te compenseren door intensiever gebruik van de andere zintuigen te maken.

Jan is zelf de gehele expositie bij de tentoonstelling aanwezig geweest. Het was een ontzettend bijzondere expositie met ongelooflijk veel ruimte voor vragen en uitleg. Jan die zelf doof is, maar expert in lip lezen, wist ons met ieder werk te boeien. De zinnenprikkelende expositie is helaas afgelopen, maar wellicht komt hij ergens weer opgedoken.

Bekijk de video over deze tentoonstelling of bezoek de website van de kunstenaar www.jananoniemexposeert.nl