RAAK Stimuleringsprijs voor Museum Beelden aan Zee

Een vrouw maakt een foto op een van de buiten terrassen van het museum waar verschillende beelden zijn tentoongesteld op sokkels

Gisteren is de RAAK Stimuleringsprijs uitgereikt aan Museum Beelden aan Zee door directeur-generaal Cultuur en Media Marjan Hammersma. Het museum won in de finaleronde van Museumpark Archeon en museum het Markiezenhof en ontvangt als prijs een geldbedrag van €10.000 om zijn collectie toegankelijk te maken voor blinde en slechtziende bezoekers.

Een dikke 8

Museum Beelden aan Zee (Den Haag) werd door zowel de jury als door het publiek als winnaar uitgeroepen. Het museum ontving 51% van de publieksstemmen en bleef daarmee museum het Markiezenhof (Bergen op Zoom) en Museumpark Archeon (Alphen aan de Rijn) voor. In totaal zijn er bijna 10.000 stemmen uitgebracht de website van de RAAK Stimuleringsprijs.   

De jury beoordeelde het plan van de Museum Beelden aan Zee met een 8,1. Dat cijfer maakt dat het museum ook voor de jury op nummer één staat. Met name het betrekken van de doelgroep bij de ontwikkeling en uitvoering van het plan werd erg gewaardeerd. Ook werd gekeken naar de duurzaamheid van het plan, een onderdeel waarop de winnaar ook hoog scoorde.  

Tactiele beleving

De collectie van Museum Beelden aan Zee bestaat uit moderne en hedendaagse beeldhouwkunst. Een kunstuiting die bij uitstek geschikt is voor slechtziende en blinde mensen vanwege het driedimensionale karakter.

In het nieuwe programma dat wordt ingericht wil het museum de tactiele beleving centraal stellen. Beelden, materialen en technieken kunnen al voelend en ruikend worden ontdekt. Ook heeft het museum plannen om beeldhouwworkshops aan te bieden waar mensen met een visuele beperking de tactiele beleving in het museum in eigen werk kunnen uiten.

RAAK Stimuleringsprijs

In Nederland zijn 350.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar de kunstwerken of (historische) artefacten. Het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon hebben daarom de handen ineen geslagen om musea te stimuleren hun collecties toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. Dit is het eerste jaar dat de RAAK Stimuleringsprijs wordt uitgereikt.

Wat wordt er gewonnen?

De RAAK Stimuleringsprijs bestaat uit een geldbedrag van €10.000, drie reliëftekeningen naar keuze met een waarde van €2.500 tot €3.000, een workshop ter verdieping van de kennis op het gebied van toegankelijkheid voor mensen met een visuele beperking, vier dagdelen kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie en deelname aan de Expeditie Ribbelroute van het MuZIEum.