Op uitnodiging van de gemeente Tiel zijn we op 12 oktober met een groep naar de opgraving van het Bleekveld in Tiel geweest. Hier mochten we zelf voor even archeoloog zijn. Het Bleekveld ligt in de binnenstad van Tiel in het gebied waar de stad meer dan 1000 jaar geleden is ontstaan. Tiel was in die tijd een belangrijke internationale handelsstad. Het is ook de tijd van de Vikingen, die Tiel zelfs plunderden.
Henk en Ilse hebben ons van alles vertelt over wat een archeoloog doet en wat voor schatten er uit de grond komen. We hebben zelf ook in de opgravingsput gestaan waar we mochten voelen aan een unieke opgraving van wijnvaten die ze net ontdekt hadden. Daarna hebben we vele verschillende en honderden jaren oude vondsten mogen vasthouden. Eerst probeerden we zelf te raden wat het was, en daarna kregen we uitleg wat de vondsten zijn, waar ze voor werden gebruikt en waar ze van zijn gemaakt. Een scherf van aardewerk, een oud muntje, een schedel van een rund, we hebben alles in onze handen gehad!
Zo een echte opgraving is best een uitdaging. De grond in de opgravingsput is niet verhard, kan glibberig zijn en we moesten afdalen om bij de afgraving te komen. Maar wat ons betreft had het nog wel wat verder gemogen hoor, iedereen stond open voor het avontuur om in de put te klauteren. Met vieze handen, de modder aan onze schoenen, maar vooral veel wijzer, zijn we dankbaar huiswaarts gekeerd. Het was een fantastische ervaring die we in beeld hebben proberen samen te vaten in onderstaande fotogalerie.
Reacties van deelnemers:
Gaby Wynia – van Lierop
Ik vond het superleuk en erg interessant! Het blijft ongelooflijk en verrassend wat je allemaal nog kan vinden onder onze voeten.
Rosemarie en Piet Melenhorst
Rosemarie en ik hebben erg genoten van de middag in Tiel omdat hij goed georganiseerd was, soepeltjes verliep en we veel interessante dingen hebben gezien en gehoord. Kortom, een prima initiatief van jullie!
Graag tot een volgende keer.
Achtergrond informatie
Tiel was 1000 jaar geleden de belangrijkste stad van Nederland. Tiel is één van de oudste steden van Nederland. 1000 jaar geleden was Tiel zelfs de belangrijkste stad van het land. Handelaren uit een groot deel van Europa kwamen hier naartoe. In de stad woonden burgers, boeren en handelaren. De bisschop en mensen van adel waren er ook vaak. Het was een drukke stad, met een eigen munt. er was een haven, een kerk, een klooster en een grote wal om de inwoners te beschermen Het was ook de tijd dat de Vikingen Tiel binnen vielen.
Het bleekveld was een kort gemaaid grasveld waarop mensen hun gewassen linnengoed uitspreiden. Dat kon nog gelig zijn en stinken. Door het gras en de zon werd het linnen frisser en op natuurlijke wijze gebleekt. Op deze plek stonden ook huizen. Voordat het voor deze opgraving open gegraven werd, lag hier een parkeerterrein.
Er wordt gedacht dat de stad dichtbij het Bleekveld is ontstaan. In 2023 komen hier, net als 1000 jaar geleden, weer huizen te staan. Nu is het dus de laatste kans om naar het verleden te graven. In de jaren ‘90 is er al een klein deel van het Bleekveld opgegraven. Ongeveer 2 meter onder de grond liggen nog sporen van 1000 jaar geleden. Op ongeveer 1 meter diepte verwachten ze van alles te vinden uit de Late Middeleeuwen, zo’n 600 jaar geleden Toen was Tiel een belangrijke Hanzestad. De Hanze was een samenwerkingsverband van steden en handelaren uit binnen- en buitenland.
De vondsten die tijdens de opgraving worden gedaan worden eigendom van de provincie Gelderland en gaan naar een depot in Nijmegen. Voor een deel krijgen ze ook een plek in de ArcheoHotspot van Flipje en Streekmuseum Tiel. Daar kunt u ze terzijner tijd gratis bekijken.