Gracia Tham

Een vrouw met zwart haar tot op haar schouders en een bril, ruikt aan een glazenpot waarn bruine takken en bladeren zitten.

Graag wil ik mij aan u voorstellen: Gracia Tham is mijn naam. Onder deze naam een veelheid van identiteiten: vrouw, echtgenote en moeder van 2 volwassen kinderen, dochter, zus, Surinaamse roots, orthopedagoge, familiemens, visuele en auditieve beperking, sociaal betrokken, nieuwsgierig, teamplayer en harde werker, natuur en cultuurliefhebber, taartenbakker, trouwe vriendin et cetera.

 

Kunst in al zijn veelkleurigheid spreekt al die verschillende kanten van mijzelf aan. Ik geniet van het mooie, het lelijke, het onverwachte, het herkenbare, het confronterende….kortom: kunst vergroot mijn wereld die letterlijk steeds kleiner wordt. Nu ik steeds slechter ga zien, merk ik hoe belangrijk alle zintuigen zijn voor het beleven van kunst. Daar waar ik het niet meer kan zien, ga ik steeds meer letterlijk en figuurlijk voelen en kan ik geraakt worden door een verhaal bij een kunstwerk, het voelen van het materiaal, kijken naar een vergroot stuk detail of ruiken van de geur en het voelen van een krakende versleten trap van een huismuseum. OREN en OGEN Tekort heeft precies diezelfde filosofie: kunst beleven met al je zintuigen. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een betere toegankelijkheid van kunst voor mensen met een beperking. En mijn ideaal: dat iedereen, met of zonder beperking, kunst met andere ogen en oren kan ervaren.

 

In de afgelopen jaren ben ik betrokken geweest bij projecten die zich hard maken voor het vergroten van toegankelijkheid en inclusiviteit, zoals het beoordelen van musea als Zienswijze en als jurylid van de RAAK stimuleringsprijs 2021. Mijn ervaringen, kwaliteiten en persoonlijke commitment neem ik graag mee in het nieuwe bestuur van OREN en OGEN Tekort!

Ga naar de inhoud