Marijke Scheffener

Een foto van Marijke met grijs kort haar, een bril en vriendelijke glimlach

Ik zal mijzelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Marijke Scheffener. Ik ben docent Nederlandse Gebarentaal bij de opleiding gebarentaalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, de UvA.

 

Vanaf kinds af aan ben ik opgegroeid met de Nederlandse Gebarentaal, omdat ik doof ben geboren. Al jaren vond ik stadsgidsen in Haarlem of ergens anders in Nederland erg interessant. Ik ging altijd mee om te kijken. Maar ik besefte dat ik zelf ook rondleidingen wilde geven en graag verhalen zou vertellen over Haarlem en de omgeving. Het lijkt mij leuk om deelnemers enthousiast te maken tijdens een prachtige rondleiding. Geschiedenis heb ik altijd al heel boeiend gevonden. Daarom wilde ik me graag verder in ontwikkelen.

 

Vorig jaar vroeg de stichting Oren en Ogen tekort of ik een cursus wilde volgen voor stadsgids. Ik was direct enthousiast en heb de cursus toen gevolgd. In de zomer van 2021 moest ik examen doen tot stadsgids. Dat was in Haarlem. Omdat ik zelf voor deelnemers moest zorgen heb ik verschillende mensen, waaronder buren, gevraagd of ze wilden komen. Zij kwamen graag naar mijn rondleiding. Het thema van de rondleiding was de slavernij in de periode van de VOC. Tijdens de rondleiding vertelde ik over dat thema in gebaren. Omdat niet alle deelnemers gebarentaal konden volgen, had ik een tolk meegenomen. Zo kon iedereen mijn verhaal goed begrijpen.

 

Ik vond het een pittige ervaring en er was best een hoge drempel om zo een rondleiding te geven. Maar ik ben met vlag en wimpel geslaagd! Nu geef ik rondleidingen, niet alleen aan horenden maar ook aan gemengde groepen. Bijvoorbeeld horenden, doven en slechthorenden door elkaar. Het is daardoor erg leuk om met elkaar en van elkaar te kunnen leren. De nadruk ligt niet alleen op het leren van gebaren, maar ook op de andere zintuigen. Tijdens de rondleiding maken we gebruik van alle zintuigen. We gaan ruiken, proeven, voelen en kijken. Horen komt natuurlijk minder aan bod. Ik hoop dat je dat leuk lijkt om een keer mee te doen! Geef je op voor een rondleiding in Haarlem!

 

Maak alvast kennis met Marijke in onderstaande video.

Ga naar de inhoud